Complex de desgraciats


Enric I. Canela

Fa una estona escrivia Enormes diferències de preu en les matrícules universitàries. Ho feia per queixar-me dels preus que tenim en les matrícules universitàries arran de la promesa de la presidenta – candidata andalusa.

Trobo un article a l’ABC del reputat expert i amic Francesc Pedró, expert de l’UNESCO en educació i tecnologies. És catedràtic de la UPF. Ens diu Francesc Pedró que ens haurem de plantejar si tothom haurà de tenir una matrícula pràcticament gratuïta. Compartiré amb ell que cal un sistema de finançament de la universitat més just. Diu que tothom hauria de pagar segons les seves possibilitats i rebre d’acord amb els seu talent. Podem estar d’acord o no, però diu també que això és el que passa a altres països i Espanya no.

No, això no passa pràcticament enlloc. La universitat és barata arreu d’Europa tret d’Anglaterra i Estònia. El cas català és espectacular.

Una idea és que al llarg de la vida retornis el que t’han donat. Potser sí, però no és senzill en un món globalitzat. Efectivament, el guany el té el que estudia, probablement, però la societat en gaudeix. Si ningú estudiés, els individus no rebrien el benefici que aporta el coneixement, però la societat es destruiria.

No podem viure pensant que som els més desgraciats d’Europa. Som europeus, no hem de tenir complex d’americans.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació