Enric I. Canela

Llegia que Catalunya rebrà 868,4 milions d’euros del FEDER entre el 2014 i el 2020, un 68,1% més que durant el període anterior. Aquest nou programa operatiu representarà una inversió total de 1.676,9 milions d’euros de cofinançament públic i privat.

Més que rebrà, podria rebre. Cal tenir present que per rebre aquests diners cal generar projectes suficients i aixecar els recursos complementaris.

El principals eixos són la R+D, la millora de les TIC, la competitivitat de les pimes i l’economia baixa en carboni, als quals s’hi destinaran un 83% dels recursos disponibles. Els projectes a finançar s’emmarcaran en l’Estratègia Catalunya 2020 (ECAT2020) i l’Estratègia de R+I per a la l’especialització intel·ligent de Catalunya (RIS3CAT).

El PO FEDER de Catalunya 2014-2020 gira al voltant de cinc grans eixos. L’Ex1, el més proper a les universitats és “Potenciar la recerca, el desenvolupament tecnològic i la innovació”. En aquest eix es concentraran un total de 326,7 milions d’euros, el 41% dels recursos disponibles. Les actuacions es podran implementar a través de nous instruments de la RIS3CAT que contribueixen al procés d’especialització intel·ligent del teixit productiu de Catalunya: les comunitats de la RIS3CAT, agrupacions d’empreses i agents del sistema d’R+D+i, i els projectes d’especialització i competitivitat territorial, iniciatives impulsades pels agents del territori i liderades des de les entitats públiques locals. Així, es fomentaran els projectes de col·laboració entre empreses i institucions de recerca en l’àmbit de l’R+D+I. A més, s’impulsaran mesures per enfortir i consolidar les institucions i les infraestructures en l’àmbit de d’R+D.

Els altres eixos són: Millorar l’ús i la qualitat de les tecnologies de la informació i de la comunicació (TIC) amb 60,2 milions d’euros, Potenciar la competitivitat de les pimes amb 151,9 milions d’euros, Afavorir la transició a una economia baixa en carboni amb 129 milions d’euros, i Conservar i protegir el medi ambient i la promoció de l’eficiència dels recursos amb 132 milions d’euros.

A tots aquests recursos s’hauran d’afegir els 60 milions d’euros de la iniciativa PIME i els dels Programes Operatius pluriregionals (de creixement sostenible i de creixement intel·ligent), gestionats per l’Administració General de l’Estat, per un import de 501,8 milions d’euros. A més, cal recordar també que Catalunya rebrà recursos en el marc de la política de cohesió 2014–2020 dins de l’Objectiu de cooperació territorial europea, en particular cooperant amb França.

Cal notar que, tot i que des de les universitats observem més RIS3CAT, cal treballar en els programes ECAT2020 on la contribució de les universitats pot ser essencial.

El document ECAT2020 ja diu: Catalunya té el repte de modernitzar les seves universitats per donar resposta a la nova societat del coneixement. Ha d’acostar les universitats a les necessitats dels sectors productius i del seu entorn per millorar la seva aportació a la societat i a les persones. No veig que es faci absolutament res enlloc. O potser si.

2 respostes a “Urgeix activar RIS3CAT + ECAT2020”

 1. a 01 abr. 2015 a les 8:28 Xavier Ferràs

  Crec que s’ha optat per un format massa complicat (comunitats, plans estratègics territorials), amb geometries molt complexes…

  Per mi, la pràctica totalitat dels fons haurien de destinar-se a activar R+D empresarial, amb format “matching funds” (per cada euro públic, 3 de privats), per projectes subcontractats a centres de coneixement, amb la finalitat exclusiva de “clusteritzar” universitats i centres tecnològics amb empreses.
  Les especialitzacions: les KET (Key Enabling Technologies), de les quals la UE insta als estats membres a incrementar urgentment les inversions estratègiques en les mateixes.

  Veurem com acaba… És especialment crític que una part molt substancial d’aquests fons vagi a empreses per treballar amb projectes consorciats amb universitats i centres de recerca, o perdrem una nova oportunitat.

  Una forta abraçada i molt bones Pasqües,

  Xavier

 2. a 02 abr. 2015 a les 10:14 Enric I. Canela

  Xavier,
  Tens raó. Tot ho han fet excessivament complicat. Jo és per naturalesa, el disseny europeu, i aquí en lloc de simplificar-ho ho han complicat. Jo tinc escasses esperances si no ho entenen bé els actors. Alguns es pensen que improvisaran projectes i vindran a finançar-los.
  Trobo a faltar un centre de comandament estratègic a Catalunya.
  Que descansis.
  Records
  Enric

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació