Enric I. Canela

Un altre fracàs del ministre Wert. Avui s’ha presentat l’informe de l’OCDE “Les competències més enllà de l’Escola: Informe de síntesi“. També hi ha la Nota per Espanya de l’informe “Les competències més enllà de l’Escola: Informe de síntesi“.

El nombre d’alumnes inscrits en Formació Professional (FP) era de 462.000 el curs 2007-08 i 793.000 el 2014-15. L’OCDE considera que segueixen sent pocs. Entre 2010 i 2020 prop de dos terços del creixement de l’ocupació tindrà lloc a la categoria “tècnics i professionals”, que són les més vinculades a la FP.

L’estudi dut a terme a 40 països, entre ells, Espanya, destaca també l’escàs nombre d’estudiants que tenen l’oportunitat de cursar programes amb la metodologia de l’aprenentatge basat en el treball, tal com fan molts dels seus homòlegs europeus. Malgrat els esforços per facilitar la comunicació entre empreses i centres de FP, l’aprenentatge basant en el treball no és tan comú com podria ser-ho, destaca l’informe, que critica també l’augment de manera constant del nombre de joves que ni treballen ni estudien (ni-nis) col·locant a Espanya a la franja superior dels països de l’OCDE”. L’última dada d’Eurostat situa la proporció de ni-nis a Espanya al 23%.

Espanya té una de les taxes més altes en nombre d’adults (entre 25 i 64 anys) amb nivells baixos de competències bàsiques com la comprensió lectora i aritmètica, segons dades d’Eurostat corresponents al tercer trimestre de 2014. Malauradament, la participació en la educació i la formació dels adults en general, i dels adults poc qualificats en particular, a Espanya està per sota de la mitjana de l’OCDE, apunta l’estudi.

Una resposta a “La Formació Professional no penetra”

  1. a 17 abr. 2015 a les 5:31 Ernest Villaró Buj

    Hola a tothom,

    Jo sóc professor de Fp, concretament d’un cicle formatiu d’excavacions i Sondatges que és únic a Espanya i té un grau d’inserció laboral proper al 100 per cent.
    Per mi el problema principal és que des dels mitjans de comunicació públics no s’informa adequadament de l’oferta formativa existent a la Fp (que per cert és força bona pel que conec a Catalunya).

    Tinc molts alumnes que s’han assabentat del que fem de casualitat, de veu o buscant intensament per Internet. Hi hauria canals molt millors que s’haurien de potenciar i no es fa, no sé el motiu.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació