Enric I. Canela

Avui s’ha publicat el QS World University Rankings 2015 by Subject. La Universitat de Barcelona escriu: La UB, entre les 200 millors universitats del món en 27 de les 36 disciplines de l’esmentat rànquing.

Hi ha una detallada explicació i l’enllaç al QS World University Ranking by Subject. Els resultats són satisfactoris amb una millora relativa tot i que els criteris d’enguany són més restrictius.

Un titular: Sis facultats catalanes es troben entre les 50 millors del món. Altres dos: Siete universidades españolas tienen facultades en el ‘top 50’ del mundo i Siete universidades y una escuela de negocios españolas, en el top 50 del ranking QS por carreras.

Quan s’escriuen aquestes coses no es té en compta que es parla de disciplines i no de carreres o facultats. Si mirem que contribueix a la situació de cada àmbit de coneixement la recerca veurem que no sempre hi ha la coincidència pressuposada. Per exemple, si mirem els investigadors que més contribueixen a les posicions en la disciplina “pharmacy & pharmacology” trobarem més químics que altra cosa i no podrem deduir més que els químics que investiguen en aspectes relacionats amb el medicament són més o menys bons publicadors. Res a veure amb la docència en “pharmacy & pharmacology” i molt menys amb una facultat de Farmàcia.

El tema requeriria un llibre, però amb compte. El que diuen alguns titulars són absurds. D’aquest rànquing podrem veure detalls però en cap cas res sobre qualitat d’un centre. Penseu que els rànquings són un negoci.

Una resposta a “El rànquings no són el que semblen”

  1. […] escrivia El rànquings no són el que semblen on feia referència al QS World University Ranking by Subject. Avui, en relació a aquest rànquing […]

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació