Enric I. Canela

La signatura divendres pel Banc Santander de la seva adhesió a l’Aliança per a la Mobilitat Acadèmica Iberoamericana ha suposat la posada en marxa de manera efectiva dels «Erasmus iberamericanos». El Banc es compromet a lliurar des d’ara fins 2.018-40.000 beques perquè estudiants, professors i investigadors puguin ampliar els seus estudis i coneixements en altres països de la comunitat iberoamericana. En total, l’Aliança per a la Mobilitat Acadèmica, impulsada per la Secretaria General Iberoamericana, preveu 200.000 beques fins a l’any 2020. Els alumnes rebran uns 4.000 dòlars per viatge i estada, la durada serà almenys d’un quadrimestre.

Més de dos terços dels universitaris llatinoamericans són primera generació d’estudiants superiors en la seva família, és a dir, ni els seus pares ni els seus avis van passar abans que ells pels campus. La intenció de l’Aliança per a la Mobilitat Acadèmica Iberoamericana (coneguda popularment com l’Erasmus d’Iberoamèrica) és que a més d’universitaris siguin estudiants amb experiències internacionals. I aquest divendres s’ha fet el primer pas concret perquè aquesta proposta arrencada definitivament en 2016.

La llavor d’aquest programa, -que aspira que més de 200.000 alumnes, professors i investigadors gaudeixin d’aquest intercanvi en 2020-, es va posar fa gairebé un any a la III Trobada Internacional de Rectors d’Universia, l’espai que potencia un sistema universitari global del Banco Santander. Al desembre de 2014, la XXIV Cimera Iberoamericana (celebrada a Veracruz, Mèxic) va acordar establir aquest programa.

Al nou programa, que combinarà finançament privat i públic, li queden encara moltes qüestions per concretar abans de la seva posada en marxa. S’espera que comenci a rodar a partir del curs 2016-2017, un any després del que es va anunciar el juliol passat a Rio de Janeiro en la trobada de rectors.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació