Enric I. Canela

Llegia que la Junta del Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC) va ratificar dissabte els acords de dues de les tres comissions creades el març passat per estudiar l’impacte de la implementació dels graus de 3 anys en l’oferta de titulacions. Concretament, el màxim òrgan d’ordenació universitària a Catalunya -integrat pel Govern i pels rectors i presidents dels Consell Socials de les 12 universitats- ha donat llum verda als acords consensuats en el si de la Comissió de garantia de l’accés dels estudiants, preus i beques; i de la Comissió de garantia del finançament de les universitats.

Són les dues comissions a les que vaig assistir per delegació del rector de la Universitat de Barcelona, Dídac Ramírez.

L’acord de la Comissió de garantia de l’accés dels estudiants, preus i beques estableix que els titulats dels futurs graus de 180 crèdits podran cursar el primer any de màster a preu de grau. Un dret del que gaudiran durant els cinc cursos posteriors a la graduació. En aquest període, podran cursar 60 crèdits d’un estudi de màster al mateix preu públic vigent del grau en què s’han  titulat, a través de les Beques Equitat.

Destaco en negreta una reivindicació molt sentida. L’objectiu final d’aquest acord és que “a mesura que millorin els ingressos fiscals, s’equiparin els preus públics dels màsters amb els dels graus“.

Aquesta mesura, juntament amb el compromís de mantenir l’aportació de la Generalitat al finançament del conjunt del sistema universitari, “evitarà que els possibles canvis en graus i màsters de l’oferta de titulacions tingui efectes econòmics negatius per a les universitats”, ha subratllat Alsina.

Una vegada ja s’han formalitzat els acords de les dues comissions de caràcter econòmic, s’iniciaran els treballs de la tercera comissió: la de garantia de la qualitat acadèmica que analitzarà àrea de coneixement per àrea de coneixement si hi ha algun àmbit en què té sentit fer algun tipus de canvi de graus de 4 anys a graus de 3.

De fet de moment pocs graus seran de tres anys. El curs 2016-2017:

Els nous graus de 180 crèdits són:

  • Producció digital, impartit per la UB.
  • Bioinformàtica, grau interuniversitari de la UPF, la UB i la UPC.
  • Global studies, de la UPF.
  • Disseny i art digital, de la UOC.

Deixeu-me dir que espero que tot canviï i que els preus es normalitzin. Vull dir que estiguin a prop de la mitjana europea.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació