Enric I. Canela

Llegia la referència d’un article ben curiós. Llàstima que és de pagament i no el tenim subscrit. Es tracta del paper: Estimating the long-term economic impacts of Spanish universities on the national economy. L’escriuen José M. Pastor, Carlos Peraita i Francisco Pérez. La revista és Papers in regional science. El van publicar online el 29 de gener. Són investigadors d’Economia aplicada de la Universitat de València.

Diu el resum: “In contrast to previous studies on the economic impact of universities that focus on the demand side, this study centres on universities’ effects on the supply side of the economy. Through a case study of the Spanish University System, this paper proposes a methodology based on counterfactual scenarios and growth accounting to estimate the long-term impacts of universities on their regional economies. Our study evaluates the stylized impacts of universities’ activities on human capital, salaries and occupation of the working age population, on generation of technological capital and, finally, on the GDP growth of the Spanish economy in the period 1989–2010.”

No deixa de ser una visió molt particular de les contribucions al PIB. No ho comparteixo però no sóc economista. Posats a fer: quant contribueixen les escoles de primària al PIB. Sense escoles de primària no hi hauria gent a la secundària, ni a la universitats…

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació