Enric I. Canela

A través de l’Observatori del Sistema Universitari (OSU) llegia Series dificultats econòmiques en deu universitats públiques. És un article l’Adelantado de Segovia.

Fa referència a l’informe 2014 de la Fundació CYD (veure El nounat Informe CYD 2014). Diu que una desena d’universitats públiques tenen dificultats econòmiques fins i tot per finançar el seu propi funcionament, que apunta a les de Sevilla, Granada, Pablo de Olavide, Huelva, Castella-la Manxa, Màlaga, la Corunya, Rovira i Virgili , Santiago de Compostel·la i Politècnica de Catalunya com les que afronten una situació més delicada.

L’informe es basa en la taxa d’estalvi brut, l’indicador més precís de la viabilitat financera d’una universitat, conforme els experts que ho elaboren. Mostra la diferència entre ingressos i despeses corrents com a proporció dels ingressos corrents i retorna una taxa percentual que dóna idea de la situació econòmica de l’entitat.

La millor situació és la que tenen tretze universitats espanyoles, les que superen aquest 10% d’estalvi brut. Destaca la Miguel Hernández d’Elx, que va tancar 2013 amb un 22,1% d’estalvi brut, seguida de la de Jaén, amb un 21,3% i la Politècnica de Cartagena, que va tenir un 20,5%, Alacant (10,5%), València (11,9%), Politècnica de Madrid (12,5%), Pública de Navarra (15,5%), Almeria (15,7%), Salamanca (15,9% ), Alcalá (17,4%), Cadis (17,5%), Politècnica de València (19,4%) i la Rei Joan Carles (19,8%).

Agrupant les universitats per comunitats autònomes, es desprèn al final que només Andalusia (-5,5%) i Castella-la Manxa (-11,2%) van tenir el 2013 una taxa d’estalvi brut negativa, mentre les que van registrar millors xifres van ser Navarra (15,5%), Comunitat Valenciana (14,2%), Múrcia (12,3%) i Castella i Lleó (12%).

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació