Enric I. Canela

Fa pocs dies José Molero (Universitat Complutense de Madrid, i Institut d’Estudis de la Innovació, IREIN) i José de Nó (Consell Superior d’Investigacions Científiques, CAR-CSIC-UPM) van elaborar un Informe d’urgència sobre la inversió en R + D + I en el Projecte de Pressupostos Generals de l’Estat per a 2016.

Les principals conclusions són:

  • En xifres globals el pressupost d’R + D + I augmenta en 23,1 milions d’euros que tot just representa un 0,36%, però passa del 1,456% al 1,473% del total dels pressupostos.
  • Els fons No Financers augmenten en 269,64 M €, mentre els Financers disminueixen en 246,54 M € (-6,16%). Aquest descens és tres cinquens a fons civils i dos cinquens en fons per a la defensa.
  • El Fons Nacional de Recerca augmenta en 150 milions d’euros (50,5%), però els recursos per a formació de doctorands es redueixen en 218 mil euros. Això és extraordinàriament preocupant per la hipoteca de futur per al sistema de ciència que suposa.
  • Encara que representa una millora respecte als anys passats, hi ha aspectes com els OPI i la formació de personal que necessiten abordar-se de forma molt més intensa. L’envelliment de plantilles i l’estretor de recursos en els primers juntament amb la manca d’inversió en recursos humans i la seva formació estan portant al Sistema de Ciència a un debilitament del que serà difícil recuperar-lo.

Conclusions senzilles i clares. Veig una ridiculesa el tercer punt: els recursos per a formació de doctorands es redueixen en 218 mil euros. Aquest import amb prou feines cobreix el salari de 10 doctorands. Suposo que s’ha volgut congelar i aquest és un ajust tècnic. De totes formes demostren la sensibilitat d’una alzina surera.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació