Enric I. Canela

Avui el secretari d’Universitats i Recerca, Antoni Castellà, ha participat en l’acte d’inauguració del curs acadèmic 2015-2016 de la Universitat de Lleida. El president l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), Joan Domènec Ros, ha pronunciat la conferència: La funció de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) al segle XXI, en la que ha explicat què es i què fa l’Institut i ha defensat, en la distància de més d’un segle de la seua creació, al 1907, la necessitat de la seva tasca. Ha dit que l’IEC és, des de la seva fundació, una estructura d’Estat.

El secretari d’Universitats i Recerca, Antoni Castellà, ha defensat la necessitat d’ampliar el fons de beques Equitat així com l’objectiu d’incrementar el llindar per a les rendes més baixes per tal que els universitaris amb menys recursos paguin menys per estudiar a les universitats públiques catalanes, mentre es mantinguin els preus per als estudiants amb rendes més elevades. Castellà ha qualificat d’injust retornar al sistema espanyol de preus homogenis, és a dir que pagués el mateix qui té més i qui té menys. Ho ha dit durant la inauguració del curs acadèmic 2015-2016 a la Universitat de Lleida, que ha comptat amb el discurs inaugural del president de l’IEC, Joandomènec Ros.

Antoni Castellà ha defensat el model en què els universitaris catalans paguen la matrícula en funció del seu nivell de renda i, en aquest sentit, s’ha mostrat partidari d’incrementar els fons de beques Equitat i d’ampliar el llindar per tal que els universitaris amb rendes més baixes hagin de pagar menys, mentre els preus per als que tenen rendes més altes es mantindria. Així, ha defensat que el cost dels estudis per als estudiants que paguin més no hauria de superar el 25% del cost dels estudis. Castellà considera que seria “injust” retornar al sistema espanyol de preus homogenis, fent que hagués de pagar el mateix qui té mes i qui té menys.

El rector de la UdL, Roberto Fernández, ha aprofitat la presència de Castellà per demanar al Govern que els preus dels màsters es vagin equiparant als dels graus i que els graus rebaixin el seu cost al que tenien en el curs 2010-2011. “Ara que sembla que els vents de la recuperació econòmica comencen a bufar, crec que els governs haurien de començar restituir els drets laborals i les remuneracions del professorat i del personal d’administració i serveis”, ha afirmat el rector de la UdL.

El secretari d’Universitats i Recerca ha respòs afirmant que cal deixar enrere algunes de les decisions que el Govern va prendre motivades per la crisi com ara l’impacte en els sous del personal de les universitats i la disminució dels fons que aporta a les universitats. Castellà ha remarcat que aquest 2015 és el primer en què s’incrementa, tot i que poc, el pressupost d’Universitats, després d’anys en què s’han mantingut els recursos que s’hi destinaven, fet que marca un inici d’una tendència alcista.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació