Enric I. Canela

Al començament del curs, Comissions Obreres ha fet un informe sobre la universitat (podeu accedir-hi). Diu que la comunitat universitària està sorpresa per la darrera reforma de la Llei Orgànica d’Universitats (LOU) via Reial decret llei, i pendent de l’aprovació del Reial decret, anunciat pel Govern, pel qual s’aprovarà l’Estatut de la Agència Nacional d’Avaluació de la Qualitat i Acreditació (ANECA), amb el qual culminarà la seva reforma universitària.

Indica que quan entri en vigor aquest nou decret, es completaran molts dels canvis que va demanar la “comissió d’experts” a l’inici de la legislatura, i amb ells una “contrareforma” del sistema universitari públic espanyol (VAIG SABER) que, lluny de resoldre els problemes de les universitats, acabarà per agreujar-los. Els múltiples canvis normatius s’han gestat sense debat, sense consens amb la comunitat universitària, sense diagnòstic i sense avaluació.

També diu que en els pressupostos de les universitats per al 2015, tot i la millora experimentada en les dades macroeconòmiques del nostre país, no s’ha recuperat de la caiguda de la inversió general que es va produir en els últims anys. Tampoc s’ha millorat la inversió en recerca, ni s’han produït descensos significatius en els preus de les matrícules, i, tot i la propaganda del Ministeri d’Educació (MECD), les dades confirmen que continua la disminució de beques i ajudes i el enduriment dels requisits per accedir a aquestes.

Un de les coses que destaca el curs passat es van matricular a les universitats públiques espanyoles 1.294.191 estudiants de grau i màsters oficials. És l’any amb menys estudiants de l’últim lustre. En els darrers quatre cursos s’han perdut 77.000 matrícules. L’increment de les taxes o l’enduriment dels requisits per obtenir beques són algunes de les raons que esgrimeix la federació d’ensenyament de Comissions Obreres. Jo dubto això. Crec que no. De fet els estudiants de màster han crescut. Tampoc es pot generalitzar perquè els preus són molt diferents segons la comunitat autònoma.

No sóc sospitós de defensar la política de preus i beques actual, però no crec que la lectura de Comissions Obreres sigui correcta. Caldrà veure la proporció d’estudiants de Batxillerat que entren…

L’informe, amb aquesta consideració, m’agrada perquè en 10 pàgines ens diu on som.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació