Enric I. Canela

Tothom està fart del Partit Popular, a veure si marxen d’una vegada. En un comunicat fet públic avui des de l’illa de La Palma, on està tenint lloc una reunió dels centres acreditats amb la distinció d’excel·lència Severo Ochoa, els directors demanen a tots els dirigents una mica de respecte per la ciència. No diuen això, però és una polida demostració del fàstic que produeix a tota la comunitat científica el comportament del govern espanyol amb la recerca. Afegim, per completar el cas, que tres ex directors de centres Severo Ochoa (Carmen Castresana, del CNB; Manuel de León, de l’ICMAT, i Juan José Negre, de l’Estació Biològica de Doñana) han advertit de la insostenible situació que presenta el CSIC.

Comunicat dels centre de recerca Severo Ochoa

Els centres espanyols de recerca acreditats amb la distinció d’Excel·lència Severo Ochoa, reunits a La Palma amb ocasió de la trobada internacional sobre comunicació i divulgació científiques, han analitzat la situació de la ciència espanyola i els seus actors.

Aquests centres, acreditats com a tals després d’una exhaustiva fase d’avaluació internacional, agrupen a més de 3.000 científics d’una àmplia part de la geografia espanyola. Com a agents amb una àmplia visió de l’activitat científica nacional i internacional volen posar la seva experiència al servei de les institucions i els governs que regeixen o han de regir els destins d’Espanya, per tal de trobar solucions als problemes que el progrés de la ciència confronta al nostre país.

Està demostrat que el progrés científic és un motor de desenvolupament econòmic i social i la millor manera d’assegurar els nivells de benestar i prosperitat que la nostra societat demana.

Per això, considerant les èpoques crítiques que estem vivint, i en vista de consultes realitzades per alguns partits polítics,

  1. Exhortem als nostres dirigents polítics a formalitzar un Pacte per la Ciència que garanteixi l’estabilitat financera de l’activitat científica, allunyant-la dels vaivens polítics ia realitzar urgentment una reforma profunda de les lleis que governen l’activitat científica, amb la finalitat d’assegurar la competitivitat de la mateixa. Sense l’estabilitat necessària i els instruments adequats no hi haurà ressorgiment de la competitivitat espanyola.
  2. Igualment sol·licitem a les organitzacions polítiques a què defineixin la seva postura sobre la investigació científica i que descriguin clarament en els seus programes seu compromís electoral i acció de govern sobre aquest tema, de manera que els ciutadans puguin donar suport amb el seu vot a opcions polítiques que tinguin una clara voluntat d’impulsar i reforçar la investigació científica.

2 respostes a “Els científics exultants amb el govern del Partit Popular”

  1. a 11 oct. 2015 a les 10:53 Eduard Matito

    Molt d’acord en el punt 1, ben entès no caldria ni el punt 2. És molt necessari tenir quelcom semblant al que hi ha al País Basc ara mateix on la ciència té un pressupost i un camí de ruta marcat que a grans trets no es canvia amb el color polític.

  2. a 12 oct. 2015 a les 8:35 Enric I. Canela

    Eduard,
    El País Basc no tenia fins fa dos dies cap camí de ciència. De fet és ben nou. El que si tenia diners i per tant els ajuts que a Catalunya són de 25.000 euros allà eren de 250.000 euros (SGR, per exemple). Senzillament, més diners, una mica més de pressupost. La universitat basca tampoc pot estar massa contenta. El que si tenien pactat i ben pactat és el sistema d’innovació (innobasque). Creat sota la batuta de Perdo Luis Uriarte, el PSE pràcticament se’l va carregar.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació