- Enric I. Canela - http://www.enriccanela.cat -

Sí calen més Matemàtiques

Enric I. Canela

Sí més no cal saber les Matemàtiques que s’ensenyen i no passar curs sense saber-ne res. Això passa. Només cal avaluar els estudiants universitaris.

Llegia un article titulat “Més matemàtiques? Els qui han ensorrat el país hi estaven preparadíssims” [2]. Parla d’un llibre escrit per Joan Antoni Melé [3] es tracta de L’economia explicada als joves [4]. De fet és una entrevista a l’autor. No he llegit el llibre i per tant no sé si el llibre coincideix amb el que diu l’autor a l’entrevista. Segurament el llibre és fantàstic i estic amb ganes de llegir-lo, ho faré, però a l’entrevista hi ha coses que no puc compartir de cap manera. Davant d’un diagnòstic mitjanament encertat hi ha coses enormement errònies. L’autor té experiència provada en banca i d’ètica en sap. Tanmateix els titulars i les entrevistes tenen un risc, el risc dels titulars i de les preguntes no matisades. A més, hi ha el risc és que algun indocumentat la llegeixi i arribi a ser polític, fàcil, i prengui decisions.

Diu Melé a l’entrevista:

M’enervo quan sento l’informe Pisa que diu que Espanya va malament en matemàtiques. La gent que ha ensorrat aquest país en la misèria amb casos de corrupció i malversació estava preparadíssima en matemàtiques i en economia. Espanya va malament en ètica i valors.

Comparteixo que Espanya va malament en ètica i valors. Discrepo en què gent que ha ensorrat aquest país en la misèria amb casos de corrupció i malversació estava preparadíssima en Matemàtiques i en Economia. En Economia potser van treure bones notes, però en Matemàtiques no estaven preparadíssims. Que busquin gent que acaba carreres d’aquestes preparadíssims en Matemàtiques. La majoria no entén ni les Matemàtiques ni la Comptabilitat. Un dels grans errors del sistema és que els polítics de l’Estat, tenen una formació bàsicament en Ciències Socials. Merkel va fer Física, Valls va fer Història, Cameron Política, Economia i Filosofia. Si mirem més veureu com va això. Fixeu-vos en els currículums espanyols.

El gran error, però, és que no hi ha ètica ni sistemes que eviten la corrupció a priori.

Pregunta i resposta:

Menys matemàtiques i més filosofia?
Exacte, per mi parlar d’economia és parlar de filosofia i del sentit de la vida. Donen premis Nobel d’economia a persones que saben molt de teoria però no de resoldre els problemes del món.

Menys Matemàtiques no, més Filosofia sí. També llatí. Potser és que no passi de curs el que no sàpiga sumar. Aniríem millor.