Enric I. Canela

Llegia que la Universitat de Girona serà la primera universitat catalana que aprovarà una declaració, a manera de full de ruta reivindicatiu, en defensa d’un nou model d’universitat pública. Aquest document es ratificarà al claustre i s’elevarà al govern de la Generalitat de Catalunya. El rector de la UdG, Sergi Bonet, ha defensat un seguit de temes. Un altre element també clau en l’estratègia del rector és que l’any vinent Bonet serà escollit nou president de l’Associació Catalana d’Universitats Públiques (ACUP). “Aquesta presidència serà important perquè la penso assolir però amb la declaració que haurà aprovat el nostre claustre a tall de manament”, ha explicat.

La UdG pretén és marcar un model, com el que es defensa des de Girona, que creuen que hauria d’imperar a tot el sistema universitari públic.

Exemples: 1) les matrícules han de ser gratuïtes, 2) no ha d’haver taxa de reposició del personal administratiu, de serveis, docent i investigador, 3) eliminar totes les mesures restrictives en la contractació de personal, perquè actualment n’hi ha molt d’interí.

El rector de la UdG sempre ha estat molt crític amb molts aspectes dels estudis superiors, com ara la política de beques: “A un alumne becat se li exigeix que compleixi amb una nota alta, mentre que aquell que es pot pagar la matrícula no ha de pagar aquest peatge i pot matricular-se les vegades que vulgui.”

Bonet també va voler remarcar la polèmica del model de governança, en el sentit de continuar amb un sistema d’elecció del rector que sigui per la via de la consulta general, que defensa, o que aquesta sigui per intervenció governamental, a la qual s’oposa. Per això Bonet vol disposar d’un text que, des del consens i el treball, sigui refermat per tota la comunitat educativa de la UdG.

Cal dir que coincideixo en la majoria de les coses, però no en el tema de l’elecció del rector. Sóc partidari del patronat. No crec en absolut en el sufragi universal per elegir el rector d’una universitat, tret que el que mani no sigui el rector.

Podeu completar la notícia.

Gràcies!

3 respostes a “La UdG vol liderar la reforma de la universitat catalana”

 1. a 29 nov. 2015 a les 9:35 R.Nuria

  Tu no Enric de demagògia ja en tenim prou en un moment com l’actual es una proposta profundament insolidària i injusta tenim problemes molt més greus del que veiem amb la sanitat pública amb la dependència i abans que les universitats estan les guarderies que són actualment més cares que la universitat tanmateix no parla d’exigència em els països on la universitat es gratuïta com Finlàndia només entren el 20% dels que ho intenten i si no progresen fora expulsats Així només els millors rics o no tenen gratuïtat evidentment eld pares amb poder econòmic sempre poden anar a la privada classes mitjanes o baixes no i aquí ara si
  Millorar beques i n’és beques salari si

 2. a 29 nov. 2015 a les 11:51 Enric I. Canela

  Núria,
  jo crec que les matrícules que s’estan cobrant no tenen sentit. No estic d’acord amb el tema de la governança, ja m’he expressat prou clarament en altres ocasions.. Ara mateix ho deixaré clar al text, però la resta, la signo ara mateix. El model de preus que ha adoptat el govern català no té comparació a Europa tret del cas d’Anglaterra per als anglesos.

 3. a 30 nov. 2015 a les 12:33 Rosa Nuria

  Estic d’acord es una vergonya que tant parlar de unitat i aquest pais hi han gravissimes diferències entre el que pagem uns i altres.
  En quant a la governaça jo tampoc hi estic d’acord, ni en Mas-Colell, ni en Gabilondo, ni molta gent que coneix com funciona inclosos els experts de la UE. Però ja veus, els “senyors” de PP tant vilipendiar-la i quant han tingut una oportunitat historica res de res.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació