Enric I. Canela

La bona notícia d’ahir és el Consell de Ministres va autoritzar les modificacions pressupostàries necessàries perquè el Ministeri d’Economia i Competitivitat pugui aportar, en els pròxims quatre anys, 34 milions d’euros al Barcelona Supercomputing Center-Centre Nacional de Supercomputació (BSC-CNS), centre on Espanya albergarà en 2016 un dels supercomputadors més avançats del món, el “Marenostrum 4”.

Aquest supercomputador forma part del projecte europeu “Partnership for Advanced Computing in Europe” (PRACE), l’objectiu és la creació d’una infraestructura europea de supercomputació d’alt rendiment. D’aquesta manera, Espanya, a través del BSC-CNS, continua sent un dels quatre socis principals d’aquest important projecte.

El “Marenostrum 4” serà un dels nodes principals de la xarxa distribuïda de supercomputació europea, PRACE, que permetrà realitzar operacions de càlcul complex, cada vegada més necessàries en simulacions d’alt nivell. Aquesta iniciativa té com a objectiu millorar la competitivitat cientificotecnològica europea i possibilita que els investigadors tinguin accés a les tecnologies de supercomputació i, per tant, desenvolupar nous paradigmes industrials que reforcin el paper d’Europa i del nostre país en el context global.

En les properes setmanes s’autoritzarà el Conveni que possibilita que Espanya pugui atendre els compromisos derivats per acollir aquest supercomputador.

Aquesta aprovació fa possible iniciar una nova fase del projecte europeu de supercomputació PRACE, en què Espanya pot mantenir la seva condició de soci principal al costat d’Alemanya, França i Itàlia. Aquest fet permetrà a Espanya millorar el seu posicionament estratègic a Europa en matèria de supercomputació, atracció de capitals, atracció de talent i millora de les capacitats tecnològiques de les infraestructures espanyoles de supercomputació.

Crec que no m’equivocaré si felicito al magnífic investigador Mateo Valero.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació