Enric I. Canela

Llegia que el Govern de la Generalitat i la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRi) han guardonat Manel Esteller amb el Premi Nacional de Recerca 2015. Esteller és professor d’investigació ICREA i director del Programa d’Epigenètica i Biologia del Càncer de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL), cap del Grup d’Epigenètica del Càncer d’aquest centre i professor de Genètica de la facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona. Esteller ha portat a terme una recerca pionera i de lideratge internacional en epigenètica (l’estudi dels canvis heretables en la funció del gens derivats de factors externs o ambientals no relacionats amb la seqüència de l’ADN) com a factor clau en el desenvolupament del càncer. La seva tasca ha estat decisiva en l’estudi de la metilació (modificació bioquímica de l’ADN) com a mecanisme alterador dels gens supressors dels tumors humans. Actualment, el guardonat centra les seves investigacions en l’establiment dels mapes epigenòmics de cèl·lules normals i transformades, l’estudi de les modificacions epigenètiques i el desenvolupament de nous medicaments epigenètics per a tractar el càncer.

Els Premis Nacionals de Recerca també han guardonat, en la categoria de Talent Jove, Frank Koppens, professor d’investigació ICREA a l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO), especialitzat en optoelectrònica de grafè, material 2-D format per una làmina de carboni d’un sol àtom de gruix, amb una alta conductivitat tèrmica i elèctrica, extremadament flexible, lleuger i dur, econòmic de produir i amb prometedores aplicacions a diversos camps com la biotecnologia, dispositius mòbils, wearables, comunicacions i energia.

Finalment, la Fundació Catalunya-La Pedrera, per l’impuls de diferents projectes per acostar la ciència a la societat, fomentar les vocacions científiques del jovent, i retenir i atraure el talent científic, ha estat guardonada en la categoria de Mecenatge Científic; el programa “Quèquicom”, de Televisió de Catalunya, en la de Comunicació Científica; i la Fundació Alícia en la de Partenariat Publicoprivat en R+I. Els tres darrers guardons no tenen dotació econòmica.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació