Enric I. Canela

Llegia fa uns dies que el 3,3-dimetil-1-butanol (DNB), substància abundant en alguns olis extra-verges d’oliva premsats en fred, vi negre, en vinagres balsàmics, i olis de llavor de raïm pot prevenir l’aterosclerosi i el risc cardiovascular. Un nou triomf de la dieta mediterrània.

L’N-òxid de la trimetilamina (TMAO) és un producte que produeix a partir de la trimetilamina (TMA) la flora intestinal, la microbiota, al còlon. TMAO s’associa a l’aterosclerosi i el risc cardiovascular. TMAO és absorbit i viatja pel sistema circulatori causant danys a les artèries. El DNB és un anàleg estructural de la colina. Resulta que aquesta substància inhibeix l’enzim que transforma la TMA en TMAO.

Podeu llegir, si esteu interessats, el treball original (Wang et al. Non-lethal Inhibition of Gut Microbial Trimethylamine Production for the Treatment of Atherosclerosis. Cell, December 2015 DOI: 10.1016/j.cell.2015.11.055). També podeu llegir un bon resum en anglès i un que no està malament en espanyol.

La llàstima és que sembla que el cava, que el prenc més que el vi negre, no té aquestes propietats.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació