Enric I. Canela

La nostra comunitat és provinciana i la premsa n’és un exemple. És incapaç de valorar la bona feina que es fa a casa nostra. Resulta que ahir la premsa espanyola, també una part de la catalana, es va omplir de comentaris sobre el Barómetro de empleabilidad y empleo de los universitarios en España, 2015, un treball elaborat amb enquestes realitzades el juliol passat a 13.000 dels 133.5888 titulats universitaris que van obtenir el títol en l’any 2009-2010 i es van enfrontar al mercat laboral en ple esclat de la crisi. Per a l’estudi, presentat aquest dijous, 46 universitats espanyols (34 públiques i 12 privades) de les 81 existents van enviar dades administratives al gener de 2015.

A l’octubre del 2014 es va presentar un estudi fet pel Ministeri d’Educació, Cultura i Esport (INSERCIÓN LABORAL DE LOS ESTUDIANTES UNIVERSITARIOS) bastant pobre. Gran rebombori.

El 22 de desembre va aparèixer, publicada per l’INE l’Encuesta de Inserción Laboral de Titulados Universitarios 2014 (veure Els graduats catalans troben feina abans). Estava feta a uns 30.000 titulats, gran mostra.

Si anem al cas català, al 2014 es van presentar per l’AQU, l’Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari de Catalunya, els resultats catalans d’inserció la boral dels titulats universitaris. Població 31.279 individus, la mostra 17.337. Bona, no?

Les conclusions no són les dels estudis espanyols. Algunes tendències són semblants, però jo no recomano basar-se en els estudis d’aquest baròmetre, recomano agafar el treball de l’AQU, molt més complet. Cert és que hi ha algunes preguntes sociològiques que no aporta l’AQU, però de menor interès per a la feina de les universitats.

En això tampoc Catalunya no és Espanya i les generalitzacions no són gens bones. Molts dels nostres titulats si que tornarien a estudiar el mateix i al mateix lloc.

Diu “El observatorio de empleabilidad y empleo universitarios“: Pretenem convertir-nos en la font informativa de referència nacional i autonòmica per conèixer el comportament de les variables relacionades amb l’ocupabilitat i l’ocupació dels titulats universitaris a Espanya, amb informació i indicadors produïts sota estàndards internacionals de qualitat. Molt lloable, però la mostra és de 13.006 observacions per a tot l’Estat.

La CRUE i la Càtedra UNESCO de la Universitat Politècnica de Madrid és normal que facin això, trobo que l’Obra Social de la Caixa podria dedicar els diners a l’AQU.

En aquest cas trobo a faltar, potser hi és i vaig errat, ja em corregiran, un suport de l’Associació Catalana d’Universitats Públiques, ACUP, al treball de l’AQU. Trobo que els rectors no li donen prou suport, col·lectivament a l’AQU. El propi Govern tampoc.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació