Enric I. Canela

Enrique Moradiellos, catedràtic d’Història Contemporània de la Universitat d’Extremadura, escrivia fa uns dies: Universidad y calidad: el caso de España.

Un bon article que parteix del fet que la conferència de rectors (CRUE) havia encarregat un informe sobre la situació de la universitat espanyola a Guy Haug, alt responsable de la Unió Europea per a la implantació de l’Espai Europeu d’Educació Superior (EEES), un dels impulsors del procés de Bolonya.

Una altra manera de llençar els diners, al meu parer. Portem ja un munt d’anys diagnosticant perquè son incapaços de fer absolutament res més que diagnosticar i escriure articles al diari.

Diu Enrique Moradiellos que no té cap sentit que, per exemple, un físic nuclear, un llatinista, un enginyer agrònom, un internacionalista, un medievalista o bioquímic dediquin bona part del seu temps laboral, la seva atenció intel·lectual i la seva dedicació acadèmica a l’estudi, comprensió i execució de complexos tràmits administratius i processos de gestió burocràtica que, necessàriament, aniran en detriment del seu temps, atenció i dedicació a les seves disciplines cientificotècniques, que constitueixen la seva raó de ser com a professors universitaris compromesos amb l’avanç de la investigació i la millora de la educació. Per això mateix, una desviació de funcions d’aquesta naturalesa dels recursos humans i capacitats professionals no contribueix en absolut a l’assoliment de l’excel·lència qualitativa acadèmica, sinó que rebaixa i debilita aquest objectiu impossible sota aquests principis operatius.

Efectivament, no té cap sentit tot això. Tanmateix, algú creu que és possible millorar la universitat de manera que liderin el canvi uns polítics del nivell de la majoria dels actuals i que a sobre estiguin contents els rectors (en nom de les universitats) i els estudiants?

Sempre es pot fer una reforma indefinida, plena de contradiccions i incerteses que deixa content tothom una setmana. Aconsellable: no gastar un euro en el diagnòstic i enviar-lo als refugiats.

El que ho cregui que demani plaça a un institut frenopàtic.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació