Enric I. Canela

Un dels capítols de l’informe elaborat els tècnics del Fons Monetari Internacional (FMI) sobre comptes públics diu que si les empreses de les economies avançades invertissin un 40% més en recerca i desenvolupament (R + D), impulsarien en un 5% el PIB d’aquests països.

Amb el títol Polítiques fiscals per a la innovació i el creixement, l’informe crida a identificar les mesures que ajuden a millorar la productivitat dels països, grosso modo, que les seves economies creixin més amb menys recursos, humans o materials. En un moment de debilitat econòmica global, i amb moltes economies amb problemes de deute públic i privat, la institució vol que les ajudes afinin millor el tir cap a allò que fa les economies més productives.

L’FMI posa l’accent en la inversió privada en R + D perquè l’estima molt més rendible. La pública es centra sovint en la recerca científica bàsica, que pot ser crítica per a la innovació, però la cosa és menys probable que la privades duguin a terme.

Cal dir, però, afegeixo, que en països amb baixa inversió global en R+D cal que el sector públic “tiri del carro” amb diners i polítiques intel·ligents.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació