Enric I. Canela

El Parlament ha aprovat una moció de CSQP que insta el Govern a revertir per al curs 2016/2017 la pujada de preus universitaris que ha efectuat la Generalitat des de l’any 2011, començant per una reducció d’un 30% en les taxes universitàries pel proper curs. És el titular.

S’ha aprovat, si ho he entès bé, el següent:

1. Fer públic un informe sobre el finançament públic de les universitats, la política de preus i taxes i l’eficiència del sistema de beques, on s’especifica com es calculen els preus dels crèdits de les matrícules universitaris especificant la càrrega que suporta l’estudiant en aquestes i especificant les càrregues docents del professorat que s’apliquen a aquest càlcul abans de l’inici del curs acadèmic 2016/2017.

2. Adaptar, als pròxims pressupostos, el model de finançament de les universitats catalanes en el cas de que es constati que els preus dels crèdits de la matrícula superen els màxims fixats per la normativa vigent.

3. Revertir pel curs 2016/2017 la pujada de preus universitaris que ha realitzat la Generalitat des de l’any 2011, començant per una reducció d’un 30% en les taxes universitàries per al curs 2016-2017. La Generalitat compensarà a les universitats aquesta reducció de les matrícules augmentat la transferència pública a aquestes en els següents pressupostos.

6. Elaborar un mapa universitari de Catalunya amb concreció de les titulacions i directrius generals sobre les seves orientacions de manera que no es puguin fer competències a la baixa si conviuen estudis de 3 i de 4 anys per als futurs processos d’adaptació al 3+2 que puguin sorgir.

7. Acabar amb les situacions de precarietat del PDI i del PAS especialment del professorat associat, els doctorands i els post-doctorands:

7.1. Instar a la creació de les places de funcionariat corresponents per tal de mantenir la ràtio de PDI contractat per sota del 49% de les plantilles de PDI a les universitats

7.2. Donat les reiterades denuncies per part del PAS i PDI contractat via Capítol VI a la UAB, instar al govern a iniciar una investigació sobre la gestió del Capítol VI, i actua en conseqüència per tal d’eliminar els casos de precarietat i suposat casos de irregularitat transformat aquests si s’escau en Capítol I

8. Apostar per la inclusió de les fundacions d’universitats privades i consorcis de la UPC a la xarxa d’universitats públiques, tendint a eliminar aquest model, apostant especialment per la universitat pública a distancia

9. Recuperar en els pressupostos de 2016 el finançament a universitats públiques en com a mínim allò destinat l’any 2011, tot tendint a la mitjana de l’OCDE en quant a despesa universitària.

10. Equiparar al pròxim decret de preus i beques pel curs 16/17, la condició de les famílies monoparentals a les condicions de famílies nombroses, assegurant que tots dos col·lectius tinguin les mateixes bonificacions

La numeració no és una errada, és que els punts que no hi són no s’han aprovat.

4. Avançar cap a la gratuïtat real en les matrícules universitàries, començant per aplicar en el curs 2016-2017 un sistema de tarifació social en funció de la renda que substitueixi progressivament a les beques equitat, que recauen sobre el finançament de les universitats i no sobre els pressupostos.

5. Garantir la igualtat de preus dels màsters públics amb els preus dels graus públics al curs acadèmic 2016/2017, abans d’introduir qualsevol canvi en l’ordenació acadèmica dels ensenyaments universitaris, com el model 3+2, amb l’objectiu d’avançar cap a la gratuïtat del estudis com molts països del nostre entorn.

El partit del Govern (JxSi) ha votat contra els punts en vermell, els que tenen efecte pressupostari. La meva opinió és que difícilment es faran gaire coses, més encara després de la demanda de reducció de 1.000 milions del pressupost de la Generalitat per part de Cristóbal Montoro.

Caldria, agafant el que diu el punt 1 de la moció, fer una revisió a fons del model de preus públics i apostar per un sistema just. Diguin el que diguin, el sistema és profundament injust amb els estudiants catalans, no tant per ser el més car de l’estat i un dels més cars d’Europa, sinó pel fet de discriminar estudiants segons el nom del grau o màster (que no el cost).

Sé de què parlo.

3 respostes a “Aprovada una moció sobre pressupost universitari i preus de les matrícules”

  1. […] d’un país que aposta per la societat del coneixement. El parlament ja va votar al respecte (Aprovada una moció sobre pressupost universitari i preus de les matrícules). El que va acordar el Parlament el Govern no ho complirà, no pot de cop, manquen diners, però […]

  2. […] amb la moció que va presentar CSQP i que pretén que baixin els preus de les matrícules (veure Aprovada una moció sobre pressupost universitari i preus de les matrícules). La moció no hauria de ser més que una indicació per moure’s per canviar el sistema. Ara […]

  3. […] L’Observatori del Sistema Universitari publica una breu nota que titula: Preus universitaris: el Govern de la Generalitat desobeeix el Parlament. De fet el Parlament va aprovar a l’abril una moció que, entre altres coses, diu: 3. Revertir pel curs 2016/2017 la pujada de preus universitaris que ha realitzat la Generalitat des de l’any 2011, començant per una reducció d’un 30% en les taxes universitàries per al curs 2016-2017. La Generalitat compensarà a les universitats aquesta reducció de les matrícules augmentat la transferència pública a aquestes en els següents pressupostos (veure Aprovada una moció sobre pressupost universitari i preus de les matrícules). […]

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació