Enric I. Canela

La setmana passada es va celebrar la jornada “Impacte de la crisi entre els universitaris. Els resultats de l’anàlisi de l’enquesta d’inserció laboral 2014“.

En aquesta jornada es van presentar els resultats de l’anàlisi de l’enquesta d’inserció laboral als graduats en màsters, i els resultats dels estudis elaborats a partir de la convocatòria d’ajuts de recerca per aprofundir en el coneixement de la inserció laboral els graduats universitaris (podeu trobar els treballs a l’enllaç)

Entre els treballs està un elaborat per Helena Troiano, Dani Torrents i Albert Sànchez-Gelabert del Grup de Recerca en Educació i Treball (GRET) del Departament de Sociologia de la Universitat Autònoma de Barcelona que ha generat opinions contraposades. Es tracta de La composició social de l’accés a la universitat.

M’ha sorprès l’article La fal·làcia de CSQEP sobre les taxes universitàries, al descobert que intenta relacionar aquest estudi amb la moció que va presentar CSQP i que pretén que baixin els preus de les matrícules (veure Aprovada una moció sobre pressupost universitari i preus de les matrícules). La moció no hauria de ser més que una indicació per moure’s per canviar el sistema. Ara baixar preus de les matrícules és pràcticament impossible, altra cosa és que el Govern defineixi una política diferent i faci les reformes imprescindibles per solucionar injustícies enormes.

La lectura que jo faig del treball és diferent al que es fa a La fal·làcia de CSQEP sobre les taxes universitàries, al descobert. Jo em quedo amb el treball El preu dels graus redueix l’accés a la universitat i condiciona la tria d’estudis, al meu parer més objectiu.

La primera conclusió és que els canvia que es produeixen tenen més a veure amb l’esperança de millora de la posició social o econòmica que no amb altra cosa. Els joves benestants esperen menys que els de classes menys afavorides econòmicament. Per altra banda, aquests darrers deixen de fer enginyeries i busquen estudis més econòmics.

Crec que el treball de Troiano i col·laboradors s’ha de llegir sense simplificacions i biaixos polítics. L’estudi mostra que si influeix el preu en la tria i que el model de preus diferents segons la titulació va contra la justícia social i també la competitivitat de Catalunya, potser algú sigui més sensible al fet que va contra les enginyeries.

Una resposta a “La crisi econòmica ha modificat l’elecció de la carrera”

  1. a 25 abr. 2016 a les 10:33 Pere A. Ruiz

    Estic molt d’acord amb aquest comentari. L’analisi de Directe.cat és molt barroer.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació