- Enric I. Canela - http://www.enriccanela.cat -

La primera Nit de la Biologia

Enric I. Canela

El 7 de juliol, la Societat Catalana de Biologia va celebrar [2], a l’auditori i a les terrasses del Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona (PRBB), la primera edició de la Nit de la Biologia.

Es varen distingir professionals i estudiants de la biologia que han contribuït, amb llur tasca, al desenvolupament i a la difusió d’aquest àmbit de la ciència dins del territori de parla catalana. Es van lliurar cinc premis.

El premi al treball de recerca de batxillerat fou concedit a Robert Cilleros Mañé, de l’Institut Antoni de Martí i Franquès de Tarragona, pel treball La bioacumulació i biomagnificació del mercuri, que es va proposar determinar quins factors influeixen en la concentració de mercuri present en diferents peixos de consum humà, i fer un balanç entre els avantatges que comporta la incorporació a la dieta de certs nutrients essencials i els desavantatges que pot representar per a la salut el consum de peix contaminat.

El premi al jove investigador el va rebre Eva M. Novoa Pardo, del Laboratori de Traducció Genètica de l’Institut de Recerca Biomèdica de Barcelona i doctora per la Universitat de Barcelona, pel treball Evolution of the gene translation machinery and its applications to drug discovery, que ha contribuït al coneixement en el camp de la traducció de proteïnes i la regulació posttranscripcional. Concretament, la seva recerca es va centrar en l’estudi de les modificacions dels RNA de transferència i com aquestes influencien l’estructura i la composició de més de cinc-cents genomes.

El premi a la divulgació científica fou atorgat a Jaume Llistosella Vidal i Antoni Sànchez-Cuxart, pel treball Guia il·lustrada per a conèixer els arbres, publicat per Edicions de la Universitat de Barcelona, un treball que recull un total de dos-cents cinquanta-un arbres del nostre país. El Comitè Assessor en va destacar la detallada definició de cada espècie i les extraordinàries imatges de branques, fulles, flors i fruits, que fan que el reconeixement de cada arbre sigui una experiència molt gratificant.

El premi a l’article científic va destacar la recerca de David M. Alba, de l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont, de la Universitat Autònoma de Barcelona, pel treball «Miocene small-bodied ape from Eurasia sheds light on hominoid evolution». L’article presenta el descobriment, a l’Alt Penedès, del fòssil d’un ancestre comú a tots els primats, que podria ser més proper als petits primats que coneixem avui que no pas als grans primats. El treball, publicat a la revista Science, ha tingut un gran ressò internacional.

Finalment, la Societat Catalana de Biologia lliurà el premi a la trajectòria professional, que distingí el compromís i la tasca científica, mundialment reconeguda, de Joan Massagué i Solé, director del Memorial Sloan Kettering Cancer Center de Nova York. El doctor Massagué, farmacèutic i doctor en bioquímica per la Universitat de Barcelona, va iniciar la seva aventura per les Amèriques el 1979, primer a la Universitat de Brown, posteriorment a la Universitat de Massachusetts, i més tard al Memorial Sloan Kettering Cancer Center a Nova York, on exerceix el càrrec de director des de l’any 2014. Des dels Estats Units, Joan Massagué ha estat vinculat a importants institucions del nostre país, com l’Institut de Recerca Biomèdica de Barcelona. La seva tasca, crucial a l’hora d’entendre el càncer i la metàstasi, ha estat plasmada en un total de tres-cents vint-i-sis papers, distingida amb més de vint-i-cinc guardons, i reconegut, l’any passat, com a Highly Cited Researchers per Thomson Reuters.