Enric I. Canela

Diu el Govern en el seu Web que el Pla Serra Húnter (SHP, Serra Húnter Programme) és un pla de personal acadèmic que preveu la incorporació d’uns 500 nous professors i professores a les universitats públiques catalanes fins al 2020, que seran seleccionats basant-se en criteris d’excel·lència internacional.

Molts responsables universitaris hem estat hipòcrites amb el Pla Serra Húnter. Hem dit sovint “si, bwana” davant del Govern i després, a les nostres reunions, l’hem criticat de forma ferotge. Parlo en primera persona del plural referint-me a una àmplia part de la comunitat universitària. No parlo de reunions al bar, parlo de reunions orgàniques.

El Pla és de l’any 2003. El conveni d’1 d’agost de 2003 deia en el seu “manifesten” cinquè: “Aquest Pla haurà de permetre emprendre una política de qualitat per a la contractació estable de professorat, que possibiliti que les universitats públiques cobreixin dèficits estructurals i impulsin àmbits d’especial interès per a la universitat, tot assegurant per al futur un relleu generacional correcte i un reforçament del procés de millora qualitativa de la docència i la recerca, en especial en àrees emergents.”

Aquest enunciat ja posava en qüestió la feina feta per les universitats en la selecció del professorat. Les universitats ho vam veure bé aleshores però com un pla complementari al model ordinari de contractació. Cert que en aquell moment ja es va dir que era un acte de completa desconfiança a les universitats i una ingerència en l’autonomia universitària, però si eren recursos extres, benvinguts.

La realitat és que aquest Pla ha estat una altra cosa ben diferent. La selecció del professorat s’ha fet tan bé o malament com es feia abans. Allà on la selecció es feia bé, s’ha continuat fent bé i allà on existia manipulació, aquesta ha continuat existint. La interferència del Govern no ha fet millorar res.

Les crítiques al Govern per aquesta política dins la universitats són enormes. Avui tenim una mostra en l’escrit de Jordi Matas, company catedràtic de la Universitat de Barcelona: El (mal) Plan Serra Húnter. Estic segur que serà aplaudit per gent poc sospitosa d’actituds endogàmiques o de practicar l’amiguisme.

Eliminar el Pla Serra Húnter? Crec que no, però si canviar coses abans que la pressió de les universitats obliguin al Govern a eliminar un Pla que no està complint els seus objectius.

Una resposta a “Caldria redefinir el Pla Jaume Serra Húnter”

  1. […] el dia abans jo havia escrit Caldria redefinir el Pla Jaume Serra Húnter. Penso que no calen més arguments. A mi em sembla bé un Pla Serra Húnter de captació i […]

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació