Enric I. Canela

Llegia que el passat dia 26 de juliol el Govern va aprovar el Projecte de llei de pròrroga del Pla Serra Húnter (Serra Húnter Programme) que té per objectiu la captació i retenció de talent en l’àmbit del personal docent i investigador contractat de les universitats públiques de Catalunya. Es tracta de personal docent i investigador altament qualificat i amb mèrits homologables als dels estàndards internacionals. Amb aquest acord, el Govern prorroga el Pla Serra Húnter fins a l’any 2030 amb efectes des d’1 de gener de 2016.

Just el dia abans jo havia escrit Caldria redefinir el Pla Jaume Serra Húnter. Penso que no calen més arguments. A mi em sembla bé un Pla Serra Húnter de captació i retenció de talent en l’àmbit del personal docent i investigador contractat de les universitats públiques de Catalunya, però de cap manera que tota la política de personal estable de les universitats estigui basada en aquest Pla ni tampoc que la universitat pública estigui sotmesa al Govern. A cap país es donen aquestes condicions.

Entenc, i ho torno a reiterar, que cal trobar un punt d’equilibri. Si això no es fa, al primer revolt polític el Pla Serra Húnter serà esborrat. Insisteixo “formular-lo de nou” i ben acordat, no eliminar-lo.

De totes formes, atès que es tracta d’un Projecte de llei, imagino que el Govern farà públic la situació de la plantilla de Personal Docent i Investigadors de les universitats públiques de Catalunya. En benefici de la transparència m’agradaria que fos així.

La universitat pública té una situació insostenibles quant a recursos humans. Sense un pla de xoc estem morts.

2 respostes a “La pròrroga del Pla Serra Húnter”

  1. a 13 ag. 2016 a les 8:14 Xavier Villalba

    Enric,
    Em temo que la idea darrere del pla Serra-Hunter, com en general la política de recerca de la Generalitat, es fa d’esquena a la universitat pública i amb un recel injustificable. La idea que hi ha al darrere, em temo, és que la universitat és un cau de gent incompetent i endogàmica (excepte la magnífica UPF, esclar) i que la recerca no ha de basar-se en els departaments sinó en centres d’excel·lència (?) i investigadors (ICREA) controlats des de la Generalitat. Altrament no s’entén el bunyol monumental del sistema d’agregats, que al capdavall no són altra cosa que ‘contratados doctores’ a les Espanyes.

  2. […] sobre l’error que representa prorrogar el Pla Serra-Húnter fins a l’any 2030 (veure La pròrroga del Pla Serra Húnter). Un programa valuós i contestat. En un moment de crisi el Govern ha forçat les universitats a […]

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació