Enric I. Canela

Les dades oficials diuen que Alfons V el Magnànim va signar el 3 de setembre de 1450 el document de creació de la Universitat de Barcelona.

Avui llegia un article de Manuel Capdevila que posa en dubte aquests fets. Si té raó Capdevila, la Universitat de Barcelona seria la més antiga de l’Estat i una de les més antigues del món. Ell ja ho escrivia al 2012.

Diu Capdevila: “La teoria de Jordi Bilbeny de la censura de la Història deixa el camí obert a la investigació sobre aquest tema. La historiografia oficial diu que el 1715, Felip V, dins les disposicions del Decret de Nova Planta, va ordenar tancar la Universitat de Barcelona i totes les altres cinc Universitats de Catalunya, i en va crear una de sola per tot el territori a Cervera.

La meva hipòtesi és que, possiblement, la intenció del Borbó anés més lluny, seguint el sentit venjatiu que il·lustra l’esmentat Decret. En fer desaparèixer totes les universitats del país és possible que intentés esborrar al mateix temps les traces de la universitat de Barcelona de l’època pre-Trastàmara, deixant o falsificant els documents que movien l’origen cap al 1450, any en què consta que Alfons el Magnànim va autoritzar la fundació de l’Estudi General de Barcelona, etiquetat com l’origen de l’actual Universitat”.

Que Felip V va voler esborrar la història i va destruir documents que mostrarien el paper de Catalunya en el món i, sobretot, el seu paper principal en la construcció de la Confederació ibèrica.

Ja a l’any 999 havien Estudis generals a Vic. Sembla que al segle XIII, amb Jaume I, existia la Universitat de Barcelona.

Ni diré ni deixaré de dir, però la història està plena d’incògnites i manipulacions.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació