Enric I. Canela

Avui s’ha presentat l’Informe d’Indicadors de Formació i Docència de les Universitats Públiques Catalanes (2016). No he pogut ser a la presentació, però si he tingut l’oportunitat de llegir la referència que es fa al Web de l’ACUP i fer un ràpid repàs al document.

Primer la crítica negativa. Els documents de l’ACUP tenen el defecte de no tenir, com els documents anglosaxons, un resum executiu. Disposar d’un resum executiu i un desenvolupament posterior ajuda molt a tenir una perspectiva global. Tampoc no m’agrada la combinació intercalada de català, espanyol i anglès. Cert que d’aquesta forma s’estalvia paper en no haver de repetir les taules, però a mi se’m fa feixuc llegir els documents així. No està dissenyat per ser llegit a l’ordinador, entre altres coses no hi ha contrast. La conclusió respecte a la forma és que el document és de lectura feixuga. Em sap greu aquesta crítica però crec que els documents han de dissenyar-se per ser llegits amb facilitat. Convé sacrificar disseny per claredat.

Feta la crítica negativa, la positiva. El document és molt ric i si s’ordenen bé els indicadors, ajuda molt a entendre el sistema català. Els “casos” són il·lustratius de com funciona el sistema. És cridaner el tema del finançament. La reducció d’aportació pública i la seva substitució parcial per l’increment del preu de les matrícules. De fet ha agafat titulars i preguntes. El secretari d’Universitats, Arcadi Navarro, considera una ”bogeria absoluta” pensar que una decisió parlamentària redueixi els recursos de les universitats.

Les dades relatives a la inserció estan ben sintetitzades, mostren que els titulats es col·loquen millor, però també la precarietat i baixos salaris. Aquest tema també està prou recollit per la premsa.

Bona notícia que tingui continuïtat. A banda de demanar que millori el disseny, podria ser d’interès disposar d’un Web on apareguessin dades i indicadors ben ordenats.

Deixo per al final la meva felicitació a l’ACUP i al seu secretari executiu, Josep M. Vilalta. Només es pot criticar la feina i si ho faig només és per facilitar la utilitat del document. M’agrada la iniciativa.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació