Enric I. Canela

Alguns cops he parlat de les virtuts de les magranes (Els beneficis del suc de magrana; La millor recepta contra el càncer; Les virtuts de la magrana). Aquesta vegada parlaré a partir de nous coneixements que es tenen sobre aquesta fruita i que comparteixen les fruites que coneixem com a baies, fruites vermelles o de bosc (maduixa, maduixot, gerds…) i també les nous. Aquestes fruites tenen polifenols, un d’ells és l’àcid el·làgic. Aquest àcid unit a glucosa o ramnosa forma l’el·lagitanina.

S’ha escrit molt sobre l’àcid el·làgic i les seves propietats antioxidants i antitumorals, en part per ser anti-angiogèniques, però m’ha interessat comentar que part de les propietats d’aquest polifenol es deuen a la microbiota, els bacteris intestinals. Per acció d’aquests bacteris l’àcid el·làgic es converteix en urolitina A o en urolitina B. Hi ha variacions segons el fenotip.

Aquests metabòlits en el que es transforma l’àcid el·làgic s’absorbeixen bastant bé i sembla que podrien tenir efectes beneficiosos sobre el càncer de pit, de pulmó i de pròstata.

Segurament l’àcid el·làgic per se és beneficiós, però més encara ho són els seus metabòlits.

Conèixer el que fan els nostres microorganismes i els efectes dels productes que d’ells s’obtenen al nostre còlon obre un escenari extraordinari.

2 respostes a “La microbiota “menja” magranes”

 1. a 25 gen. 2017 a les 9:19 Quim

  Una altra entrada interessant. No soc especialista en temes bio, pero els trobo interessants. Respecte la microbiota, i la seva importancia, no podries pas recomenar
  algun llibre de divulgacio ?
  Recentment mhe comprat “The mind-gut connection” i “I contain multitudes”. No se si en coneixes algun mes un pelet mes cientifics.
  Ja que la recerca a la universitat s’enfonsa, ens podrem distreure amb aquests interessants temes !!

 2. a 26 gen. 2017 a les 6:36 Enric I. Canela

  Hola Quin,
  Moltes gràcies. No tinc cap llibre sobre el que pugui opinar. Segueixo el tema, lligat en part a les coses que explico, via articles científics. Vaig llegir fa, potser, dos mesos un article a Investigación y Ciència, no recordo quina sèrie, senzill i no massa avançat però bé.
  Suposo que si tinc més hores apuntaré alguna cosa.
  Jo crec que la recerca es recuperarà relativament.
  Salutacions cordials

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació