L’estrès ens mata


Enric I. Canela

Les malalties cròniques no contagioses són una de les causes principals de la discapacitat i mortalitat a tot el món. Entre aquestes malalties estan la diabetis tipus II, les malalties cardiovasculars, les malalties autoimmunes, la síndrome de fatiga crònica, la disfunció erèctil, la depressió i les patologies neurodegeneratives.

La majoria de les malalties cròniques no contagioses es corresponen amb inflamacions sistèmiques de baix grau. Les patologies citades ho són.

Fins no fa molt ens preguntàvem per què es produïa aquesta inflamació sistèmica amb poca simptomatologia però que despertava el sistema immunològic i que per l’acció continuada conduïa a lesions irreversibles.

Ara creiem que l’estrès és una de les principals causes. L’estrès és capaç de generar un estat metabòlic alterat que fa que augmenti de permeabilitat de la barrera intestinal. Això fa que bacteris intestinals i les seves toxines pateixin una translocació i acabin a la circulació sanguínia. Aquestes toxines, liposacàrids, provoquen que el sistema immunològic reaccioni. Situacions d’estrès continuat poden tenir efectes similars als de l’excés de sucre o de greixos.

Queda molt camí per recórrer abans de saber com funciona el nostre organisme complet, però una vegada més veiem el paper que hi juguem els nostres diminuts hostes, els bacteris.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació