Enric I. Canela

Avui he llegit un article que titulen “Un inesperado incendio llamado ‘bebidas energéticas’“. L’autor alerta dels riscos que el consum d’aquests productes suposen per a la salut. Trobo l’article essencialment correcte, l’autor en sap, però crec que fa massa generalitzacions.

Genèricament, diu que tenen elevades quantitats de sucre i que contenen molta cafeïna (entre 70 i 400 mg/L, i de vegades més). Diu que gairebé totes les begudes “energètiques” contenen taurina, que és un aminoàcid que el nostre cos fabrica per si mateix i al qual l’EFSA prohibeix acompanyar de declaracions de salut. També, segons l’autor, innecessàries vitamines i combinacions d’extractes de plantes.

Alerta de prendre massa sucre i de prendre massa cafeïna. Afegeix que això pot provocar trastorns com pitjor qualitat del son, alteracions de la tensió arterial, palpitacions cardíaques, nàusees, vòmits o fins i tot convulsions. Diu que una investigació publicada al març de 2016 a la revista International Journal of Cardiology ha detallat que el seu consum augmenta el risc de patir diverses complicacions cardiovasculars fins i tot en adults sans.

He seguit la pista d’aquests estudis i, senzillament, diuen que cal més investigació per assegurar alguna cosa. Són estudis molt pobres.

Mirem que hi ha. He anat a Nutrition Data, fiable al màxim. Trobo Energy drink, RED BULL, sugar free, with added caffeine, niacin, pantothenic acid, vitamins B6 and B12. Una llauna de 250 g aporta 13 kcal, gens de sucre, 75 mg de cafeïna i no hi porta taurina.

També trobo: Energy drink, RED BULL, with added caffeine, niacin, pantothenic acid, vitamins B6 and B12. Una llauna de 250 g té 115 kcal. 25,7 g de sucre, i 76,5 mg de cafeïna

Una tassa de cafè expresso conté 63 mg de cafeïna. De totes formes la quantitat de cafeïna dependrà del cafè en qüestió. Podem dir que un bon cafè té tanta cafeïna com una beguda de les citades. Varia entre 40 mg, els més lleugers en cafeïna, i gairebé 150 mg els més rics en la purina.

Hi ha un munt de begudes energètiques amb taurina, altres amb sucre. La meva conclusió és que el principal problema és el sucre. Si es pren una beguda d’aquestes sense sucre, traiem part o tot el problema.

Que passa amb la taurina? Algunes d’aquestes begudes tenen uns 2,5 g per cada 250 g de beguda. Un àpat de peix o marisc i una mica de formatge ens donaria aquesta quantitat de taurina. Hi ha articles que parlen de la millora en el rendiment dels atletes gràcies a la taurina. El que no crec és que mesclar taurina amb cafeïna canviï res. Aniré més al fons del tema de la taurina per incorporar algun comentari a classe.

La meva opinió és que prendre una beguda d’aquestes que no contingui sucre, no faria cap mal. Ignoro si dues llaunes de les que contenen taurina seria dolent. No hi ha una informació fiable. L’EFSA no diu res al respecte, senzillament no la recomana perquè no se saben massa coss. La taurina es ven com a suplement alimentós a les farmàcies i parafarmàcies. No conec cap limitació específica en la seva venda.

El que si és una animalada és prendre alcohol juntament amb aquestes begudes. També és una animalada prendre’l amb excés amb gasosa.

Poden els joves prendre això? Jo diria que amb la cafeïna segueixin la pauta que tindrien amb el cafè. Sucre: prohibit, taurina, amb moderació.

Recomano aquestes begudes? Francament no, però tampoc recomano la Coca-Cola zero. No sóc d’aquesta corda.

2 respostes a “Les begudes energètiques són molt diverses”

  1. […] molt cafè. Prendre cafè i també parlar-ne m’agrada i per això he escrit força coses (Les begudes energètiques són molt diverses, Podem prendre cafè amb plaer i sense por, El cafè i el suc de taronja ens van bé per pensar […]

  2. […] prenc molt cafè. Prendre cafè i també parlar-ne m’agrada i per això he escrit força coses (Les begudes energètiques són molt diverses, Podem prendre cafè amb plaer i sense por, El cafè i el suc de taronja ens van bé per pensar […]

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació