Càpsules d’oli


Enric I. Canela

A mi em costa molt negar alguna cosa relacionada amb els efectes de la ingesta de productes naturals. Molt sovint apareixen estudis sobre els beneficis de substàncies i en alguns casos em sona rar. No sé si atribuir-ho a un desig de vendre coses o bé realment hi ha un coneixement o comportament que no es coneix o que jo no conec. De totes formes una reflexió si que m’agrada fer-la.

Un exemple d’això són els àcids grassos omega 7. Podreu trobar molts articles que ens parlen dels beneficis d’aquests àcids grassos, el principal dels quals és l’àcid cis-palmitoleic (16:1, n-7) i després el vaccenic (18:1, n-7). Deriven de l’àcid palmític i de l’àcid esteàric, respectivament, . Una desaturasa forma un doble enllaç en el carboni set a comptar del carboni 16 i 18 respectivament, es a dir de la posició C-terminal. És l’estearoil-CoA desaturasa (Δ-9-desaturasa), comú en els mamífers.

L’àcid cis-palmitoleic és molt abundant a l’oli d’arç groc (Hippophae rhamnoides L.) i l’oli de nou de macadàmia. A més de trobar articles descrivint les virtuts d’aquests àcids, si busqueu a les botigues de suplements alimentosos o les farmàcies i parafarmàcies trobareu molts preparats, preferentment derivats de l’arç groc.

Un text normal de Bioquímica diu: L’estearoil-CoA desaturasa (SCD) és l’enzim limitant de la velocitat de síntesi d’àcids grassos monoinsaturats (MUFA), principalment d’oleat (18:1; un àcid gras fisiològicament significatiu omega-9) i palmitoleat (16:1). Aquests dos àcids grassos monoinsaturats representen la majoria dels àcids grassos monoinsaturats presents en els fosfolípids de membrana, triglicèrids i èsters de colesterol. L’expressió de SCD està sota el control del factor de transcripció ChREBP com es va discutir anteriorment. La proporció d’àcids grassos saturats i monoinsaturats als fosfolípids de la membrana és crítica per a la funció cel·lular normal i les alteracions en aquesta relació s’han correlacionat amb la diabetis, obesitat, malaltia cardiovascular i càncer. Per tant, la regulació de l’expressió i l’activitat de SCD té una gran importància fisiològica.

Veieu que diu que diu que és un àcid gras abundant a l’organisme sembla que juga un paper essencial en el control de l’obesitat, té un paper hormonal. A l’organisme, hi ha més quantitat en els triglicèrids dels glutis.

La meva impressió és que la suplementació amb aquest àcid no té cap sentit, ja que el sintetitzem en abundància, menys en les quantitats que aportaria un càpsula de suplement. Una càpsula comercial no aportarà més de 0,2 g. Si voleu prendre molt, agafeu nous de macadàmia (100 g contenen 12 g), després vindrien els olis de peix, però imagino que no us agradaran gaire.

Clar que parlant de coses absurdes, també es venen càpsules d’oli d’oliva. L’etiqueten com a omega 9 i hi ha que en compra.

No discutiré, però, els beneficis de l’àcid palmitoleic per a la pell. Si us ve de gust, compreu oli d’arç groc i u doneu unes fregues que van bé per nodrir i hidratar la pell.

Una resposta a “Càpsules d’oli”

  1. a 06 març 2017 a les 8:18 Anna Oliete

    Clares reflexions! Bioquímica i sentit comú a parts iguals…d’això es veu que no en venen !!

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació