Bitxo remeier


Enric I. Canela

El càncer de pit triple negatiu és un tipus de càncer de pit molt agressiu. Es denomina així perquè no té els receptors d’estrogen, de progesterona i del factor de creixement de tipus epidèrmic humà. Aquest fet indica que no té característiques hormonals i que no pot ser atacat mitjançant teràpia hormonal ni aquella que actua sobre el receptor del factor de creixement.

Les cèl·lules canceroses tenen un elevat contingut del receptor TRPV1. Es tracta d’una proteïna de membrana que uneix capsaïcina i aleshores incrementa el flux d’ions Ca2+ a l’interior cel·lular. Quan la capsaïcina interacciona amb aquesta proteïna provoca una sensació de cremada. És la sensació que se sent tant en ingerir un menjar picant com passa amb l’aplicació tòpica dels lligands d’aquest receptor. Es un receptor relacionat amb el dolor. De fet la capsaïcina calma el dolor.

M’ha cridat l’atenció l’estudi que diu que la capsaïcina alenteix el creixement i fins i tot mata les cèl·lules tumorals en aquest tipus de càncer. Sembla que podria ser una eina contra la metàstasi (veure Expression and functionality of TRPV1 in breast cancer cells Weber LV, Al-Refae K, Wölk G, Bonatz G, Altmüller J, Becker C, Gisselmann G, Hatt H Breast Cancer: Targets and Therapy Volume 2016:8 Pages 243—252). Fa ja anys que s’ha parlat del potencial anticancerigen d’aquests compostos, deien que en actuar als mitocondris provoca apoptosi.

Realment no sabem el mecanisme d’acció i tampoc no s’ha dissenyat cap protocol de tractament del càncer de put basat en aquest producte o derivats d’ell, però el resultat pot ser transcendent.

La capsaïcina és un alcaloide que pertany als vanilloides i és abundant als pebrots picants: bitxo, bitxo de L’Havana, pebre de caiena… Als vermuts m’agrada molt.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació