Enric I. Canela

Avui he pogut llegir els resultats dels QS World University Rankings by Subject 2017. Es tracta d’un rànquing o, millor, conjunt de rànquings sobre la posició per disciplines de les universitats.

Aquest és un rànquing dels menys m’agraden per la subjectivitat que conté. Tot i això estic content pels resultats de les universitats catalanes, des de qualsevol punt de vista i com és habitual, per davant a l’Estat i amb una Universitat de Barcelona prou bé tot i que en alguna cosa perd algun lloc.

Si que vull fer notar, sobre la subjectivitat, que les pitjors valoracions les obtenim Academic Reputation i Employer Reputation, especialment la segona. Es això hem de millorar.

L’alegria més gran me l’aporta el que escriu el Web de la Universitat de Barcelona i que reprodueixo. Diu: En nou d’aquestes disciplines ocupa la primera posició en solitari, i en les deu restants la comparteix amb altres universitats. En aquest rànquing internacional, que s’ha fet públic avui, la UB destaca com una de les 100 millors universitats del món en 18 de les 46 disciplines del coneixement analitzades. En 16 disciplines més es classifica entre la posició 100 i la posició 200.

També diu la Universitat de Barcelona: la Universitat de Barcelona destaca com una de les 50 millors universitats del món en Anatomia i Fisiologia (posició 32 a escala mundial), disciplina que es mesura per primer cop en aquesta edició; Arqueologia (posició 37) i Filosofia (posició 42). És, a més, l’única universitat espanyola que destaca entre les 100 millors institucions mundials en 18 disciplines: Anatomia i Fisiologia, Arqueologia, Art i Disseny, Lingüística, Filosofia, Medicina, Infermeria, Farmàcia i Farmacologia, Llengües Modernes, Química, Ciències Marines i de la Terra, Ciències Mediambientals, Física i Astronomia, Antropologia, Geografia, Educació, Esport i Estadística i Recerca Operacional.

La UB figura en posició líder a Espanya, en solitari, en les disciplines d’Arqueologia, Filosofia, Anatomia i Fisiologia, Medicina, Infermeria, Química, Ciències Marines i de la Terra, Educació i Estadística. En Art i Disseny, Lingüística, Enginyeria Química, Ciències Biològiques, Farmàcia i Farmacologia, Ciències Mediambientals, Ciències Materials, Física i Astronomia, Antropologia i Esports. A més, la Universitat de Barcelona ha millorat posicions en Matemàtiques i Estadística.

La Vanguardia destaca, entre altres coses, que la Universitat Politècnica de Catalunya apareix al número 26 de millors formacions en arquitectures del món. Que la Universitat Autònoma de Barcelona també lidera en algunes matèries com Veterinària, que malgrat haver baixat 12 posicions es manté en un prestigiós 33è lloc. En conjunt, la Universitat Autònoma de Barcelona té 12 matèries al top cent. També destaca que la Universitat Pompeu Fabra a l’àrea d’Econòmiques, arriba al lloc 34, tot i que ha perdut 14 posicions des del 2016.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació