Enric I. Canela

Hi ha professionals de la salut i també molts científics que sovint critiquen el cafè a causa del seu contingut de cafeïna. Jo estic completament en contra d’aquesta crítica, ho he manifestat sovint i ja fa molts anys. Hi ha qui diu que ho escric per justificar-me ja que prenc molt cafè. Prendre cafè i també parlar-ne m’agrada i per això he escrit força coses (Les begudes energètiques són molt diverses, Podem prendre cafè amb plaer i sense por, El cafè i el suc de taronja ens van bé per pensar millor, Cafès i coles, massa desconeixement i falsa informació, Qui ho havia de dir! El cafè contra el càncer, Si prens cafè tens menys risc de suïcidar-te, Cafeïna, glucosa i cervell, La cafeïna i la malaltia d’Alzheimer, i Preneu cafè i xocolata, però no us passeu!).

La cafeïna és la substància estimulant del cafè, en té moltes més amb virtuts extraordinàries. Hi ha, com es ben conegut, altres begudes que contenen cafeïna, com ara el te, el guaranà, l’herba mate, alguns refrescos tipus cola, caramels… però cap tanta com el te. De fet, però, la quantitat de cafeïna de les infusions, decoccions o extraccions dependrà del mètode.

L’alcaloide cafeïna s’ha denominat de diferents formes. Deien que el guaranà conté guaranina, que el te conté teïna i que l’herba mate conté mateïna. Tot és la mateixa substància química: cafeïna. Una vegada al Brasil em deien que la guaranina no feia tant de mal in aquí que la teïna era més sana que la cafeïna. Errors.

Com tot, els excessos poden fer mal, però ignoro quins són aquests excessos (no defenso que ningú en faci). Fa temps jo escrivia a Podem prendre cafè amb plaer i sense por: “Un informe recent de Coffee and Health confirma el que fa temps que vinc defensant en base a diversos estudis publicats i en contra del que una gran part de la classe mèdica protocol·làriament diu: Cinc tasses de cafè al dia redueixen en més del 20% el risc cardiovascular.”

He pogut llegir un nou article sobre les virtuts de la cafeïna (Screening with an NMNAT2-MSD platform identifies small molecules that modulate NMNAT2 levels in cortical neurons). És un estudi realitzat a la Universitat d’Indiana on es demostra que petites dosis de cafeïna poden protegir al cervell contra diversos trastorns neurològics degeneratius com ara la demència en augmentar la producció d’un enzim conegut com NMNAT2 (un dels nicotinamida mononucleòtid adenilill transferases) que sintetitza el dinucleòtid nicotinamida i adenina (NAD). És un enzim que està principalment a l’aparell de Golgi de les cèl·lules del cervell.

Una elevada activitat d’aquest enzim podria reduir la formació de proteïnes que amb l’edat formen plaques al cervell que poden conduir a defectes cognitius i trastorns neurodegeneratius com són les malalties Alzheimer, Huntington i Parkinson, i ELA. L’acció de NMNAT2 també protegeix les neurones de la tensió i evita així danys neuronals. Ja al 200 havia llegit coses al respecte però no s’explicava el per què (veure La cafeïna i la malaltia d’Alzheimer).

Els investigadors van analitzar més de 1.280 compostos i van identificar 24 substàncies que activen la producció de l’enzim NMNAT2. També van trobar que 13 compostos disminueixen la producció de l’enzim.

Diversos estudis fet els darrers anys mostren una correlació entre el consum moderat de cafè i un nombre inferior de casos de demència, però hi ha inconsistències notables en els resultats i cal seguir investigant. L’estudi de la Universitat d’Indiana és una gran contribució.

Mentre acabo d’escriure això m’estic prenent un bon cafè, naturalment de cafetera exprés.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació