Enric I. Canela

He llegit avui un munt de notícies que diuen que Alcampo eliminarà l’oli de palma de les marques pròpies i que altres cadenes es plantegen fer el mateix. Propaganda. Diuen que l’oli de palma és nociu per a la salut i el medi ambient. Concretament diuen que és fatal per a la salut cardiovascular i que provoca càncer. Si El Corte Inglés digués que retira els calçotets de cotó perquè provoquen la caiguda del cabell de cop hi hauria un efecte emulació de la ximpleria.

El darrer estudi seriós sobre el tema, molt recent (Palm oil and human health. Meeting report of NFI: Nutrition Foundation of Italy symposium) demostra que no existeix cap dada que permeti suposar que l’oli de palma és nociu per a la salut cardiovascular i menys per al càncer. Més encara, l’oli de palma s’oxida molt menys que altres olis, com el d’oliva. Vol dir que és més estable quan es fregeix.

Parlar d’olis i dir coses impròpies és fàcil. Per exemple, els àcids grassos poliinsaturats (omega-3, per exemple) s’oxiden fàcilment, millor vigilar i prendre els suplements en presencia de reductors, per exemple amb el suc de taronja. Tothom sap que el pernil bo, el d’aglà, s’enranceix de seguida, el greix es torna groc, mentre que el de pinso no, el greix està més temps blanc. La raó és la peroxidació dels àcids grassos mono i poliinsaturats.

Tornant a l’oli de palma. Dolent per al medi ambient? Sí. El pobre oli no, però destinar enormes quantitats de terra a la palmera d’oli de Guinea per convertir els seus fruits en oli no és bo. El negoci fa que es carreguin milers d’hectàrees per destinar-les al negoci de l’oli de palma, del que s’obtenen molts productes que el supermercats no eliminaran. Desapareixen boscos de països tropicals per fer aquestes palmeres. Diu que IKEA desforesta boscos. Si de cop decidissin produir plàtans per obtenir qualsevol cosa tindríem el mateix problema. El problema no és l’oli, és la desforestació. Parlem amb propietat.

Sabeu que 50 g d’oli de palma tenen la mateixa quantitat d’àcid palmític, el suposat gran enemic, que 40 g de carn de porc? O que 60 de cansalada? Prendre’s 50 g d’oli és molt, 40 g de carn de porc no.

Hem de vigilar i pensar. Buscar alternatives. Què fem per no consumir àcid palmític en detergents, cosmètics, lubricants, productes farmacèutics… No ón les patates fregides el que més oli de palma gasta.

Si és correcte el que ha succeït al Parlament Europeu que ha aprovat “per àmplia majoria un informe que insta la Comissió Europea a prendre mesures en l’ús i importació de l’oli de palma, especialment per agrocombustible, el qual està provocant la desforestació més ràpida de la història en països del sud-est asiàtic com Indonèsia i Malàisia”. Res de salut.

3 respostes a “L’oli de palma no és nociu”

 1. a 04 abr. 2017 a les 9:15 Claudi Mans Teixido

  Acabo d’explicar això mateix en un altre fòrum on es feien córrer els mateixos arguments, totalment falaços.
  Està molt clara la diferència entre els arguments de salut i els medioambientals, els únics que van en contra de l’oli de palma.

 2. a 05 abr. 2017 a les 5:47 Enric I. Canela

  Claudi,
  Són emprenyadores aquestes llegendes interessades. No sé d’on vénen.
  Algun interès comercial que no conec.

 3. […] sorprès que en tot aquest festival que s’ha muntat en aquest dos darrers mesos (veure L’oli de palma no és nociu) en relació a l’oli de palma Esquerra Republicana hagi presentat al Congrés dels Diputats […]

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació