Enric I. Canela

Avui gràcies a El Periódico (veure El consum moderat d’alcohol també perjudica el teu cervell) he pogut llegir el treball Moderate alcohol consumption as risk factor for adverse brain outcomes and cognitive decline: longitudinal cohort study, publicat ahir al BMJ i fet per uns investigadors d’Oxford i Londres.

L’estudi conclou que el consum d’alcohol, fins i tot en nivells moderats, s’associa amb resultats adversos del cervell incloent atròfia de l’hipocamp. Aquests resultats donen suport a la recent reducció en la recomanació sobre el consum d’alcohol al Regne Unit i qüestionen els límits actuals que es recomanen als EUA.

En aquest estudi s’entén per consum moderat entre 140 i 210 g d’alcohol a la setmana, equivalent a 875 ml – 1.375 ml de vi del 14% (5 – 7,5 copes de 175 ml), o 2.272 ml – 3.408 ml de cerves del 5,2% (7 – 10 llaunes de 330 ml). Són quantitats molt habituals.

Els autors indican, com conclusió global el següent:

No hi ha gaires estudis prospectius dels efectes del consum d’alcohol en el cervell, i seria important la replicació d’aquests resultats en altres poblacions.

El consum d’alcohol dels individus en totes les fases de l’estudi va ser notablement estable per tant, aquesta mostra va ser suficient per detectar les diferències que hi ha entre els que canvien de forma considerable el seu consum i altres que beuen constantment.

Es necessiten investigacions amb un major nombre de persones per esbrinar si hi ha una gradació de riscos entre períodes curts i llargs períodes de més consum d’alcohol.

El descobriment que el consum d’alcohol en quantitats moderades s’associa amb múltiples marcadors de l’estructura del cervell i la funció cognitiva anormals té importants implicacions potencials per a la salut pública d’un gran sector de la població. Per exemple, en la mostra estudiada gairebé la meitat dels homes i una quarta part de les dones estaven actualment prenent alcohol dins d’aquest rang. A més, els hàbits de beure eren notablement estables durant un període de 30 anys, la qual cosa suggereix que els hàbits de consum de risc podrien començar en la mitjana edat.

Les pautes recomanades sobre la beguda es va mantenir sense canvis al Regne Unit des de 1987 fins a 2016. Aquests resultats donen suport a la recent reducció dels límits de seguretat que s’han recomanat al Regne Unit i posen en dubte les directrius actuals que hi ha a Estats Units, que suggereixen que fins a un 24,5 unitats per setmana és segur per als homes, ja que els resultats obtinguts mostren que les probabilitats d’atròfia de l’hipocamp augmenten amb tan sols 14-21 unitats d’alcohol a la setmana, i no trobem suport respecte a un efecte protector sobre l’estructura del cervell del consum lleuger. L’alcohol podria representar un factor de risc modificable del deteriorament cognitiu i les intervencions de prevenció primària dirigits a l’edat adulta podria arribar massa tard.

2 respostes a “El consum moderat d’alcohol fa malbé el cervell”

  1. a 24 jul. 2017 a les 2:43 joaquim p. gonzalez

    Per si voleu tenir mes informació sobre l’alcohol i la seva influència…

    http://www.health.harvard.edu/blog/this-is-your-brain-on-alcohol-2017071412000?utm_source=SilverpopMailing&utm_medium=email&utm_campaign=07.24.2017%20(1)

  2. a 25 jul. 2017 a les 6:47 Enric I. Canela

    Hola Joaquim, Gràcies. Escriu justament sobre el mateix article que es va publicar aj juny i que va motivar el meu comentari al bloc. Records. Enric

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació