Enric I. Canela

L’altre dia llegia ¿Es malo el aceite de palma de las cremas? Mucho se ha hablado de sus efectos en la alimentación. Llega el turno de la cosmètica. Directament, sense anar-me per les branques, aquest article és tendenciós i no s’atén a la veritat.

Poden passar dues coses. La més pietosa, encara que costa, és que qui ho ha escrit no hagi llegit bé les fonts i hagi equivocat completament el missatge a donar. La segona és que l’article estigui seguint alguna línia marcada per desprestigiar un producte, amb falsedats, i afavorir d’altres.

Comença: “L’alarma va saltar quan un estudi realitzat per científics del govern d’EUA va suggerir que el palmitat de retinol (compost químic format a partir de la reacció entre retinol i àcid palmític) pot accelerar el desenvolupament de tumors a la pell i lesions quan s’aplica a presència de la llum solar.” La part bona és que donen l’accés a l’informe de The Environmental Working Group (EWG): The Problem With Vitamin A. Crida l’atenció que aquest títol faci referència a la vitamina A i no al monstre al que persegueix la premsa espanyola, gairebé tant com als independentistes catalans, l’oli de palma.

L’article del comitè d’EUA ens diu que els retinoides, la vitamina A ho és, poden tornar-se “tòxics” per acció de la llum ultraviolada, el sol. Diu l’article que “Els nord-americans tenen alts nivells de vitamina A preformada a les seves dietes, provinent de fetge, olis de peix, i l’enfortiment intencionat de cereals i llet. Els ingredients afegits als aliments enriquits són àmpliament utilitzats en cosmètics. El palmitat de retinil s’afegeix a almenys 120 protectors solars, a gairebé 70 filtres solars i 8 productes per als llavis. L’acetat de retinil i el linoleat de retinil estan en més de 380 productes per a la cura personal de la base de dades d’EUA, incloent-hi locions i productes per als llavis.” Atenció: fa referència diferents esters que tenen retinol, no importa l’àcid esterificat.

Conclou: “EWG recomana que els consumidors evitin filtres solars i altres productes per a la pell i els llavis que continguin vitamina A, palmitat de retinil, retinol, acetat de retinil, linoleat de retinil i àcid retinoic.” El risc està en la vitamina A i res de l’oli de palma.

De fet l’oleat de retinil, basat en l’oleic, ha de ser igualment evitat.

L’article del diari El País també diu: “Els científics han descobert que aquesta vitamina també pot estimular l’excés de creixement de la pell (hiperplàsia), i que sota la llum solar, el palmitat pot formar petites molècules anomenades radicals lliures que danyen l’ADN. L’evidència d’aquests efectes, encara que no és definitiva, és preocupant. La indústria de la protecció solar afegeix vitamina A en forma de retinyl palmitate o palmitat de retinol al voltant del 16% dels protectors solars, el 14% de les cremes hidratants de protecció solar i el 10% dels productes protectors per als llavis”. O sigui a menys de la quarta part. Això és una traducció de l’informe americà. Poso una frase en negreta i subratllat. L’original en anglès diu: retinyl palmitate can form small molecules called free radicals that damage DNA. Notareu que l’original diu palmitat de retinil i l’espanyol palmitat. Gravíssim, el que forma radical és el retinol i no el palmitat. Treure la paraula retinil pot ser una errada però distorsiona absolutament. El palmític a la pell no li fa absolutament res negatiu, més aviat si li farà bé.

L’article és tan tendenciós. Menteix per omissió, una forma de mentir, dir una cosa a mitges, que m’ensenyaven en aquelles classes de religió que rebia de nen. L’article del diari tradueix només la primera part de l’informe d’EUA però no l’anàlisi i conclusions.

Em pregunto: El País fa aquests articles gratis o tenen alguna subvenció per fer-los malament. Fastigós.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació