- Enric I. Canela - http://www.enriccanela.cat -

El concurs animal i planta 2018

Enric I. Canela

Avui he votat al concurs Animal | Planta 2018 [2]. La nostra Unitat de Cultura Científica (UCC+i) ha proposat que votem Nacra [3] i l’Esperó de Bolòs [4]. Com diu la nostra cap de la UCC+i, l Marga Becerra, l’objectiu és aprofitar aquesta “nominació” perquè la societat conegui a la Nacra i l’Esperó de Bolòs, els “nostres” candidats, els de la UCC+i de la Universitat de Barcelona, els meus també.

La nacra [3], la Pinna nobilis, és un mol·lusc bivalve amb forma triangular com si fos un ventall plegat. Un costat és molt punxegut i l’altre presenta una forma ben arrodonida. La superfície té moltes escames que són més abundants en organismes joves. La closca és d’un color entre marró i taronja (les escames són més clares). La seva mida pot arribar fins al metre de longitud.

L’Esperó de Bolòs [4], la Delphinium bolosii, és una espècie de la família de les Ranunculàcies, que va ser descrita l’any 1983 per dos membres de l’equip BioC, Cèsar Blanché i Julià Molero. Pertany a un grup d’espècies i subspècies d’origen oriental -la sèrie Fissa del subgènere Oligophyllon– que s’estén per tota la regió Mediterrània i que troben en la Península Ibèrica un extrem de la seva àrea de distribució).

Es tracta que tothom prengui consciència dels perills que afecten a aquestes i moltes espècies i que valorin la recerca i la feina de conservació que es fa sobre la biodiversitat del nostre planeta.

Ajudeu-nos en la difusió. Compartiu amb els vostres coneguts, amics i companys el concurs, animeu-los a participar! I voteu! [2]