Enric I. Canela

La setmana passada, diumenge, com és habitual cada segon diumenge de mes, vaig publicar a L’Econòmic un article. Es tracta de Universitat, recerca i innovació ignorades. El títol és prou clar i explícit. Lamento, com la majoria dels professionals que treballem a la universitat, que el Govern no hagi recuperat el DURSI. No anem bé, vivim de renda. La política de recerca va tenir moltes accions positives en un determinat moment i els investigadors catalans de les universitats i els centres de recerca que hi havia als anys 80 i 90 van captar bastants recursos dels plans espanyols. La política de finals dels 90 i fins la crisi ve ser positiva amb la creació de centres nous i la creixent ignorància governamental de la recerca universitària. No descriuré ara les polítiques que han anat a potenciar una determinada recerca amb un pervers mecanisme de retroalimentació que cada vegada fa més difícil mantenir-se. Recordem que la probabilitat que una molècula d’aigua passi de líquid a vapor creix conforme esclafem, augmentem l’energia del sistema. Cal, doncs, una millora del conjunt de la recerca per obtenir millor resultats, sense que això sigui obstacle per facilitar el creixement dels més competitius.

No repetiré el que vaig comentar en aquell article, però si que algun comentari, quan reivindicava el DURSI, eren les sigles de Departament d’Universitats, Recerca i Societat de la Informació, no volia demanar exactament un clon d’aquell departament. Demanava Universitats, Recerca i Innovació. L’espai no donava per gaire més.

Si que aclariré el que penso sobre la situació de les polítiques d’innovació en el Govern. Tot i la titularitat de la Innovació en aquest departament que demano, la innovació, com la recerca, són transversals i les polítiques transversals que impliquin diferents departaments necessàries.

Reivindico la recuperació de la Comissió Interdepartamental de Recerca i Innovació Tecnològica, crec que encara existeix després d’una modificació del 2009 que la convertia en la Comissió Interdepartamental de Recerca i Innovació amb competències diferents, que tampoc ens van portar enlloc. Un organisme moribund es va convertir en un organisme mort. Entremig va fer gimnàstica però res perquè, entre altres coses, no hi havia una veu específica en el consell executiu. Cal aquesta veu, altrament anirem a pitjor.

Reivindico la recuperació d’aquest òrgan, ben dotat, i formant part del departament responsable d’universitats i recerca. Evidentment, amb una forta implicació i participació d’Empresa.

Imatge de https://www.autodesk.com/redshift/future-robots-2017/

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació