La llet indultada


Enric I. Canela

Coincidint amb la Diada apareixia a la revista The Lancet l’article: “Association of dairy intake with cardiovascular disease and mortality in 21 countries from five continents (PURE): a prospective cohort study”. Van estudiar durant més de 9 anys el comportament de més de 136.000 persones.

Les conclusions del treball són que el consum de llet està associat a un menor risc de mortalitat i de les principals malalties cardiovasculars en una variada cohort multinacional.

No entraré a resumir el treball ja que hi ha un magnífic resum La leche, beneficiosa para la salud cardiovascular a Madri+d, però si que faré algun comentari lacti.

La llet sencera de vaca és un aliment que conté aproximadament 5,3 g de lactosa, 3,3 g de greix i 3,2 g de proteïna per cada 100 g. Més de la meitat del greix és saturat. Té un elevat contingut amb àcid palmític i àcid oleic.

La llet de vaca és diferent de la de cabra i més encara de la humana. La llet és un aliment que la natura ha dissenyat per alimentar els nadons dels mamífers i quan els animals, entre ells els humans, deixen d’alimentar-se amb llet poden perdre la capacitat de digerir el sucre principal de la llet, la lactosa. Es diu que l’individu pateix intolerància la lactosa. Com que no la pot digerir, arriba intacta a posar-se en contacte amb la microbiota i els microorganismes del còlon la metabolitzen de forma explosiva, cosa que causa gasos i moltes molèsties. Una part de la població és intolerant i en aquest cas han de prescindir de la llet.

La llet de vaca té algunes proteïnes que provoquen al·lèrgies en persones sensibles i no conté pràcticament oligosacàrids, a diferència de la humana que en té molts.

És un bon aliment per a nosaltres? Si no som intolerants a la lactosa i no tenim al·lèrgies, podríem dir que sí, tot i que no estic segur que a la llarga provoqui algun problema a l’intestí prim i això ajudi a tenir determinades inflamacions cròniques.

De totes formes, la llet, com altres molts aliments amb greix, ha esta criminalitzada perquè conté greixos saturats. Una criminalització estúpida, com ho és criminalitzar els greixos saturats i l’àcid palmític abundant en ells.

Ara estudis científics exhaustius ens diuen que la llet sencera és saludable i evita malalties cardiovasculars. Sorpresa! Per a mi cap.

Molta gent, amant de la llet, l’ha deixat de prendre per consells mèdics i dietètics equivocats i l’ha canviat per llets sense greix, aigualides o per substituts vegetals. No aconsello res al respecte. A mi no em prova la llet, sóc mig intolerant, i no m’agrada. Crec que provoca algunes al·lèrgies, no en prenc fa uns quants decennis però no la criminalitzo.

Si us agrada la llet i en voleu prendre, deixeu-vos d’històries, llet sencera, amb el seu greix i si pot ser ben fresca de vaca ben alimentada al Pirineu millor, que així ajudareu a la pagesia. La bulliu i endavant.

La figura és de Rapid test for detection of A2 type cow milk at farm level.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació