Enric I. Canela

El passat diumenge, el dia 14 d’abril, L’Econòmic em va publicar l’article Política científica, una gran desconeguda.

És un article absolutament fruit de les meves vivències i de les meves creences. En general, la política científica és completament inexistent en la majoria dels països. Alguns, amb més recursos, es coordinen més i en altres la iniciativa privada fa de tractora del corresponent govern.

Tant a Catalunya com a l’Estat espanyol no hi ha ni hi ha hagut política científica. El món del coneixement ha evolucionat molt. Ara ja el coneixement és imprescindible per crear riquesa. Fa 30 anys podria tenir sentit un organisme de coordinació de les “polítiques” de recerca dels diferents departaments, com sense aconseguir-ho, a Catalunya volia ser la CIRIT, deformada i completament inútil fa 15 anys.

Avui un organisme d’aquet tipus seria complementari. El que resultat imprescindible és pensar que el coneixement ha d’impregnar la decisió política i que el país s’ha de construir sobre aquestes premisses.

Per posar un exemple, el Consell Assessor per a l’impuls del Fòrum Cívic i Social per al Debat Constituent que, com el seu nom indica, ha de impulsar un Fòrum, no compta amb científics.

Ara hi ha unes eleccions. No sembla que la intel·ligència hi jugui cap paper.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació