El bacteris ens defensen


Enric I. Canela

Aquests dies tothom està amoïnat pel virus SARS-CoV-2, que, com ja sabeu, és la causa de la síndrome respiratòria COVID-19. El desenvolupament de la infecció està desbocat i els infectats i els que no superen la crisi i moren creixen a gran velocitat. Discutim si la malaltia causa més o menys mortaldat que les causades per altres virus. No sembla que en això sigui dels pitjors virus, però la seva gran capacitat de passar d’un individu a altre és enorme. És molt contagiós.

De moment no tenim remei efectiu altre que aïllar les persones per reduir el ritme de contagi i no col·lapsar completament el sistema sanitari. Com passa amb la majoria de les malalties causades per bacteris o virus, hi ha persones que, exposades al microorganisme, no s’infecten. Serien persones portadores, per un temps determinat, que no coneixem amb certesa. Com que no hi ha cap vacuna, la causa és que aquestes persones són capaces d’evitar la infecció per mitjans naturals, el seu sistema immunitari pot eliminar els virus. Jo no soc immunòleg i puc estar equivocat, però crec que estaríem amb un sistema immunitari eficaç. És com el que sembla què passa amb els infants. Una hipòtesi és que en tenir freqüentment petites malalties, com ara refredats, els fa tenir un sistema immunitari jove i actiu. Els més gran ja no tenim aquesta capacitat, i quan més grans menys.

Quan vols saber quins suplements alimentosos et fan tenir un sistema immunitari fort, la resposta sempre és que cap, que la bona salut. Tenir una bona micronutrició serà essencial per a la bona salut, però no podrem parlar d’un micronutrient concret. Amb tot, no serà suficient.

On sembla que hi haurà un acord complet és que una bona microbiota farà tenir un bon sistema immunitari. Avui sabem la importància que té el sistema immunitari intestinal i com l’afavoreix tenir una gran diversitat de bacteris i que els bacteris “bons” estiguin en la quantitat òptima. Està ben estudiat el sistema immunitari intestinal, la barrera intestinal que ens ajuda a mantenir-nos sans. Menys estudiat, però, està com la informació del sistema immunitari intestinal viatja i comunica a l’organisme com millorar el sistema immunitari orgànic.

Seria, doncs, adient fer per tenir un sistema immunitari intestinal sà. No hi ha cap dubte que els prebiòtics, carbohidrats indigeribles pel nostre sistema gastrointestinal i que viatgen pel tracte digestiu sense degradar-se fins que es troben a els bacteris intestinals al final de l’intestí prim, l’ili, i principalment el cec i el còlon. Es tracta de la fibra dels aliments o aquella que prenem com a suplement. Aquesta fibra, a més de generar un residu hidratat que ens permetrà defecar amb freqüència i quantitat, fermenta i aporta nutrients a les nostres cèl·lules intestinals i als bacteris, que creixen aportant-nos, entre altres, els beneficis abans esmentats.

Podem enriquir amb bacteris “bons” el nostre còlon amb la ingestió d’aquest bacteris, els probiòtics. Els podem comprar amb càpsules o els podem prendre amb alguns aliments. Quins són? Ben coneguts són els iogurts o altres llets fermentades no pasteuritzades després de la fermentació, alguns formatges o les cols fermentades. Podem afegir alguns extractes de llavors vegetals fermentats, com seria el que designen com a iogurt de soia. En la nostra alimentació poc més.

Així doncs, una bona salut té molt a veure amb una bona nutrició i això, no sempre es te present, inclou una quantitat de fibra que permeti créixer i recanviar els bacteris intestinals i no està de menys prendre algun aliment o, si algues, complement ric amb probiòtics.

Una bona manera de saber si tot va a l’hora és comprovar que es defeca diàriament i en quantitat elevada.

Naturalment, cap garantia de res, però…

Una resposta a “El bacteris ens defensen”

  1. […] dies d’obligat recolliment reflexiu he escrit, entre altres coses, els següents textos El bacteris ens defensen, Els intrigants β-glucans, Elucubracions sobre la vitamina D i la COVID-19, Micronutrients i […]

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació