Enric I. Canela

El diari El Periódico publicava el dia 22 un article que titulava Els suplements de vitamina D no protegeixen contra la Covid-19. És la traducció d’una nota de l’agència EFE. Sembla que sense pensar més, un munt de diaris ho han publicat.

La nota elaborada per l’agència EFE es basa en un recent article a la revista BMJ, Nutrition, Prevention and Health. L’article és Lanham-New SA, Webb AR, Cashman KD, et al. Vitamin D and SARS-CoV-2virus/COVID-19 disease. BMJ Nutrition, Prevention &Health 2020;0. doi:10.1136/bmjnph-2020-000089

El clam dels autors és que no es prengui un excés de vitamina D amb suplements. L’excés és dolent, ho comparteixo.

Tanmateix, el que realment conclou l’article és:

(1) La vitamina D és essencial per a una bona salut.

(2) Moltes persones, en particular les que viuen a latituds del nord (com ara el Regne Unit, Irlanda, el nord d’Europa, el Canadà i les parts del nord dels EUA, el nord de l’Índia i la Xina), tenen un estat de vitamina D deficient, sobretot a l’hivern o si estan confinades. en interiors

(3) Un estatus baix de vitamina D es pot agreujar durant aquesta crisi COVID-19 (per exemple, a causa de la vida a l’interior i, per tant, a la reducció de l’exposició solar), i a qualsevol persona que s’aïlli amb un accés limitat a la llum solar se li recomana prendre un suplement de vitamina D, d’acord amb les recomanacions del seu govern per a la població en general (és a dir, 400 UI / dia per al Regne Unit i 600 UI / dia per als EUA (800 UI durant> 70 anys)) i la Unió Europea (UE).

(4) No hi ha evidències científiques concloents que demostrin que la ingesta molt elevada (és a dir, mega suplements) de vitamina D serà beneficiosa per prevenir o tractar COVID-19.

(5) Hi ha evidència de riscos per a la salut amb aportacions excessives de vitamina D, especialment per a aquelles persones amb altres problemes de salut, com ara una funció renal reduïda.

Cal dir que la nota d’EFE i per tant l’article del diari El Periódico són confosos. Entre altres coses no parlen del sistema immune. La vitamina D és essencial per a l’homeòstasi del sistema immune i això també ho diu l’article del BMJ, Nutrition, Prevention and Health. Amb baixa vitamina D, sistema immune, entre altres coses, deficient i més risc de patir infeccions. Greu dèficit de la premsa. Diu la premsa que “molt poca quantitat d’aquesta vitamina pot portar al raquitisme o al desenvolupament de l’osteoporosi”. Al raquitisme en els nens, però en cap cas a l’osteoporosi. L’osteoporosi és una malaltia d’etiologia complexa, bàsicament depenent de desequilibris en les hormones sexuals. Efectivament, als que tenen osteoporosi se’ls recomana tenir un nivell del vitamina D adequat. Els autors agafen la cita de la Royal Osteoporosis Society que recomanen un bon status de vitamina D i prendre suplements si no és el cas, però no diuen en cap moment que la manca de vitamina D causi osteoporosi. Els autors no diuen tampoc que la causi a l’article. Si que ho diu la investigadora principal a l’entrevista i no és cert.

Amb tot, no estic completament d’acord amb l’article del BMJ, Nutrition, Prevention and Health. Diu l’article que les persones que viuen a latituds nord tenen menys vitamina D. Justament a Europa Itàlia i Espanya estan molt pitjor que Noruega, que en té més. Hi ha resultats dispars, però això és bàsicament així. Tampoc en la toxicitat. La toxicitat comprovada està per sobre de les 10.000 UI/dia, molt per sobre de la quantitat que conté qualsevol suplement. De totes formes, no es convenient prendre’m durant temps molt llargs ja que s’acumula.

En síntesi, si el sistema immune està fort, les defenses contra patògens són més eficaces, incloses i especialment les malalties respiratòries. Un sistema immune fort, resisteix millor la infecció del SARS-CoV-2. La vitamina D enforteix i és essencial per a un sistema immune fort.

Conclusió: La vitamina D és essencial per patir menys danys per qualsevol infecció. Prendre vitamina D en excés creient que evitaràs la malaltia, pot ser un risc. Les dosis dels suplements comercials no són perilloses. Prendre’s el pot sencer de cop, sí.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació