Enric I. Canela

L’astaxantina forma part del grup de substàncies denominades xantofil·les, una classe de carotenoides. Els carotenoides són unes molècules orgàniques de 40 àtoms de carboni. Totes elles són substàncies que produeixen les plantes, les algues, els bacteris i fongs: els organismes fotosintètics i alguns bacteris i fongs. És classifiquen en carotens i xantofil·les. La diferència entre uns i altres és que els primers no tenen cap àtom d’oxigen i els segons sí. Tots ells són insolubles en aigua i són solubles en lípids, encara que les xantofil·les són més polars.

Alguns d’ells poden donar lloc a una o dues molècules de retinol, la vitamina A. La pastanaga, per exemple, té, entre altres, un carotè que en dona dues. Quan es diu que la pastanaga conté vitamina A, no és del tot cert, dels carotens de la pastanaga es pot obtenir vitamina A. La vitamina A, preformada, només està en el món animal. El tomàquet és molt ric en licopè. El licopè és un carotè que no produeix vitamina A.

Els carotenoides tenen com a funció captar l’energia solar per a la fotosíntesi, però també tenen la capacitat d’eliminar espècies reactives, és a dir, actuen com a antioxidants perquè eviten l’oxidació d’altres molècules. Les seves característiques químiques, els dobles enllaços conjugats, fan que l’energia química nociva que porten algunes espècies reactives sigui absorbida pels dobles enllaços i alliberada després en forma de calor sense danyar l’organisme, són “extintors energètics”. Funcionen com els filtres solars. També són capaços d’interaccionar amb algunes espècies reactives molt nocives.

Quan ingerim aliments que contenen carotenoides, una petita quantitat travessa la paret intestinal i s’incorpora al nostre organisme. No s’absorbeix més enllà del 30% i millor si es pren en petites quantitats. Viatgen fins el fetge on alguns produeixen vitamina A. Per la seva insolubilitat en aigua, circulen per l’organisme formant part de les lipoproteïnes i col·laboraran en evitar que s’oxidin. En el seu viatge, es dipositaran parcialment en zones riques en lípids, com ara el teixit adipós i les membranes cel·lulars.

Darrerament l’astaxantina s’ha posat de moda i hi ha molts documents que parlen de les seves virtuts per combatre malalties, especialment les que tenen a veure amb la inflamació. En trobareu moltes marques. M’ha cridat l’atenció algun comentari sobre la capacitat de l’astaxantina per reduir la tempesta de citocines que tan perillosa és en alguns malalts de COVID-19.

M’ha semblat que el primer que calia fer és exposar la capacitat antioxidant dels carotenoides. El carotenoide amb més capacitat antioxidant és el licopè, que dona color al tomàquet, i li seguiria en potència el β-carotè, molt abundant a les pastanagues. Entre els carotenoides, l’astaxantina té una bona capacitat per extingir la radiació, però no és de les substàncies més eficients per eliminar espècies reactives dins les cèl·lules.

Una conclusió de les dades bibliogràfiques és que els carotenoides són eficaços per reduir les malalties inflamatòries i coadjuvarien, entre altres coses, reduir l’oxidació de les partícules LDL-colesterol i, en conseqüència, malalties cardiovasculars. El principal suggeriment bibliogràfic és que una mescla de carotenoides és molt més eficaç que un de sol. També que no caldria prendre’ls en suplement, ja que seria millor aliments que en continguin. Ho són molt més quan actuen conjuntament amb la vitamina E. Una bona defensa contra l’oxidació de les membranes cel·lulars i les lipoproteïnes és la combinació de carotenoides i vitamina E. Hortalisses de colors! Una bona amanida de tomàquets i pastanaga i si es vol astaxantina, salmó o gambes ens aportarien els carotenoides. Aquests animals mengen microalgues que en fabriquen i acumulen una quantitat respectable al seu organisme. Sobre la vitamina E podeu llegir el meu article La vitamina E defensa el sistema immune.

Però, aturen la tempesta de citocines? Doncs alguna cosa fan. Resulta que un nivell de carotenoides alt circulant pel torrent sanguini inhibiria l’alliberament de citocines proinflamatòries. Això ajudaria a evitar la inflamació. Els carotenoides resulta que també són un bon aliat contra els efectes d’aquest maleït virus, el SARS-CoV-2.

Torno a un conclusió òbvia. La nutrició saludable ajuda a evitar la malaltia. Com no podria ser altrament, en aquest cas, també, aprofitem els fitoquímics de molts vegetals.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació