Enric I. Canela

En diferents articles he defensat que és convenient prendre alguns micronutrients per defensar-nos millor de la malaltia, concretament em referia a la COVID-19, per la seva actualitat. He parlat reiteradament de la microbiota i alguns β-glucans, de la vitamina D, de la vitamina E i de micronutrients en general. Si busqueu bibliografia seriosa en trobareu molts articles que en parlen. Darrerament han sortit articles que neguen que els micronutrients guareixin la COVID-19 i altres malalties de l’aparell respiratori.

Crec que els missatges que es van donat aporten un certa confusió. Els micronutrients no guareixen res a curt termini i l’excés d’alguns micronutrients no aporta cap benefici i, en algun cas, pot ser perjudicial.

El que he defensat, no jo només, és clar, és que molt sovint hi ha un dèficit de micronutrients a l’organisme i això el fa més sensible a la malaltia. El sistema immune no és capaç de respondre adequadament.

Un problema, però, és que no hi ha dosis recomanables fiables. Tampoc ens podem fiar massa de quina és la quantitat ideal de micronutrients a l’organisme. D’alguns amb els anys s’ha anat pujant, és el cas de la vitamina D. Els estudis no estan ben fets i, segurament, caldria situar-se en el límit superior per garantir una bona salut.

En posaré un símil. Si un vol aixecar un pes gran per a una persona normal, posem 50 kg, pot comprar-se una palanca i amb poc estudi de com va podrà aixecar el pes. És el cas d’un medicament, sovint se’l pren i es cura. Per aixecar el pes, pot optar per entrenar-se. Requerirà un cert temps, però ho podrà fer. Són els micronutrients. El que podem fer sempre és entrenar, mantenir en forma el sistema immune amb la dieta adient. El que no podem pretendre és prendre’ls i esperar un miracle com aquell que va a Lourdes.

És veritat que els micronutrients també guareixen, però només quan són malalties que deriven directament de la mancança. Per exemple prendre ió calci per a algunes descalcificacions. O prendre ió ferro per a la majoria d’anèmies ferropèniques. Amb això, poc a poc es va solucionant el problema. No és el cas de les infeccions. Els micronutrients no les eliminen, però si poden prevenir els seus efectes.

Aquests dies ja sentim parlar més de sistema immune innat, d’immunitat cel·lular i de què no haver manifestat símptomes amb la COVID-19 podria ser degut a la immunitat innata. Que el fet que els nens s’infectin igual però que siguin asimptomàtics pot ser per això. Naturalment, en la majoria dels casos és això. Ho he escrit diversos cops.

Fa setmanes que vinc dient que els anticossos no ens ho diran tot i que cal fixar-se en el sistema immune innat. No tinc cap prova al calaix, només intento aplicar la lògica científica. És el que faig quan recomano polítiques públiques per enfortir el sistema immune. Són relativament barates i de moment no n’he vist cap. Ja és hora de posar-s’hi.

Tenim encara uns mesos abans que SARS-CoV-2 trobi millors condicions per al contagi per posar-nos en la millor forma possible. Una bona micronutrició i esport suau.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació