Enric I. Canela

La Covid-19 segueix fent mal entre la població, no està eliminada, ja ho sabíem, i en alguns llocs comença a crear problemes que ens han d’amoïnar. Brots pareixen i apareixeran mentre el virus circuli lliurement i això va per llarg. Cal estar preparats físicament.

Com apunten totes les dades, els brots s’han produït en espais tancats i amb baixa temperatura, en residències de gent gran o en reunions nombrosos a porta tancada. No es coneixen brots en espais oberts (ni es coneixeran).

Els brots són el fruit d’una mala gestió, evident de les empreses, però també i molt de qui ha de donar i fer complir la norma. Tenim un conflicte amb els rastrejadors. No estan funcionant bé les coses. Catalunya corre el risc de liderar el desgavell. Des de fora ja ens distingeixen i no com els millors.

Ara, per demostrar que es mana i fer veure que es fa alguna cosa, el Govern es treu de la màniga una norma sobre l’ús de la mascareta. Si estiguéssim en una època anterior haurien organitzat un aplec amb el bisbe de torn. Sempre algú ho considerarà un encert.

Ningú no discuteix la seva necessitat en espais tancats, però en llocs oberts no hi ha cap problema tret de grans abraçades i petons, que es faran amb o sense mascareta. Aquesta mesura només pot provocar la satisfacció dels fanàtics de la mascareta, les solucions al gran problema que patim no va per aquesta via. Un problema afegit és que els professionals de la salut i el Govern tenen un conflicte greu.

El cap de Malalties Infeccioses de l’Hospital de Vall d’Hebron, Benito Almirante, ha qüestionat aquesta obligatorietat i ha dit que “no hi ha una evidència científica clara” i a més “és arriscada” perquè no s’ha pres en cap altre lloc d’Espanya ni d’Europa, les taxes d’infecció són molt baixes i l’obligatorietat pot generar rebuig en la població”.

Les recomanacions que apareixen a l’Oxford Academic journal Clinical Infectious Diseases i que han derivat en una carta de 235 científics alertant del contagi per via aèria (aerosols), no va en aquesta línia. Demana vigilar els espais tancats i una gran ventilació així com raigs UV. Millor no aprofitar-les per dir que diuen el que no diuen.

Segurament és més fàcil contagiar-se en un examen de selectivitat amb o sense mascareta que passejant pel carrer sense la mascareta. Si les aules tinguessin un gran ventilador i obertes les finestres, problema mig resolt.

Naturalment, cal fer servir la mascareta en els llocs on hi ha risc de contagi. Si no és així, l’únic que aconseguirem amb tanta mascareta és omplir carrers i mar de més residus. Els llocs de treball mal condicionats per evitar el contagi no ho evitaran.

Cada acció s’ha de fer tenint en compte el cost – benefici. En un altre escrit tornaré a insistir en les mesures profilàctiques.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació