La ceba terapèutica


Enric I. Canela

Aquests dies de pandèmia derivada del SARS-CoV-2, que té potes enlaire totes les administracions, m’he afartat d’escriure i parlar de la immunitat innata. L’organisme té una primera línia de defensa capaç d’eliminar microorganismes i, sovint, sense que calgui generar anticossos. És a dir, sense que hi hagi rastre de la infecció.

La immunitat innata la pot regular l’organisme de diferents formes. En destaquen les espècies d’oxigen reactiu i els tiols antioxidants. Són substàncies que tenen sofre a la molècula en forma de grup tiol o grup sulfhidril (-SH).

Els principals tiols antioxidants que tenim al cos són l’albúmina i el glutatió. Segurament l’albúmina, una proteïna, és molt més coneguda que el glutatió i poc podem fer per alterar la seva concentració fisiològica. L’albúmina la tenim circulant pel plasma i en qualsevol anàlisi clínica ens diuen la concentració circulant.

Per la seva banda, el glutatió és una molècula petita que està dins de les cèl·lules. El glutatió està format per tres aminoàcids: la glicina, la cisteïna i el γ-glutamat. La cisteïna, que està al mig de la molècula, és la que porta el grup tiol. Aquest grup és molt reactiu i quan es troba amb un oxidant l’elimina. En principi, ens protegeix de l’estrès oxidatiu. S’ha demostrat que la disminució del glutatió, induïda experimentalment amb algun producte químic, agreuja malalties inflamatòries. L’efecte es reverteix amb l’administració de precursors del glutatió, com ara la ben coneguda N-acetilcisteïna, que des de fa 60 anys se subministra per eliminar mucositats després o durant una bronquitis o un simple refredat. Aquesta substància, que es troba de forma natural a les cebes, indueix un augment de la concentració cel·lular de glutatió.

A més de fer més fluides les mucositats, el glutatió redueix la formació de citocines proinflamatòries i també té propietats vasodilatadores, la qual cosa fa pensar que podria ajudar a combatre la COVID-19.

La inflamació controlada és necessària per combatre la infecció, però quan es descontrola és quan es generen situacions patològiques greus. Sabem que el nivell endogen adequat no suprimeix la inflamació, sinó que la manté en el nivell just per combatre la infecció. Aquest descontrol de la inflamació és la causa principal dels danys, fins i tot la mort, que ocasiona la COVID-19.

Sabem que la concentració cel·lular de glutatió disminueix amb l’edat. Molta gent pren l’N-acetilcisteïna com a suplement, especialment a l’hivern, per prevenir la grip, la bronquitis i altres malalties de l’aparell respiratori. Ben conegut l’efecte beneficiós de prendre molta ceba. Les concentracions de les formulacions farmacèutiques no són tòxiques.

Una resposta a “La ceba terapèutica”

  1. […] mes de juliol vaig escriure un article que vaig titular “La ceba terapèutica“. El vaig escriure amb la idea de comentar les diferents defenses de l’organisme davant […]

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació