Enric I. Canela

Arran de les mesures d’empresonament decretades pels governants, les revisions mèdiques periòdiques es van endarrerir i ara les tinc concentrades en aquestes setmanes.

Avui m’ha tocat anar a l’oftalmòleg, que, tot sigui dit, m’ha trobat bé. De casa a l’ICR he agafat un autobús, el V13 i tot seguit he travessat la plaça de Ferran Casablancas per anar al carrer Ganduxer. Aquest curt viatge m’ha impulsat a escriure això.

El Govern ha pres i està prenent mesures algunes de les quals jo considero fora de lloc i que, a més de no servir per gaire, molesten als ciutadans, mentre que no actuen contra el que han d’actuar.

Portem una mascareta que no atura aerosols, ni els que emetem nosaltres ni els que emeten els altres. Clarament són completament inefectives pel que fa als aerosols, que són massa petits. Tret que es disposi de filtres adequats, no són les mascaretes que veiem, davant dels aerosols no hi ha més fórmula més eficaç que dispersar-los.

La utilitat de la mascareta és per evitar que gotes que surten de la boca parlant, estossegant o esternudant quedin frenades. Encara no he escoltat o llegit alguna opinió fonamentada que em digui que tenen altra utilitat en relació als contagis per SARS-CoV-2.

Com que sé que no filtren aerosols, mentre anava amb l’autobús V13, amb una temperatura infernal, segurament perquè el conductor era fredolic, pensava que era molt més perillós anar en un autobús que ficar-se en un bar, en un gimnàs o a la missa de la Sagrada Família. Estic segur que alguns del contagis que veiem tenen molt a veure amb el transport públic. La promiscuïtat també hi intervé, però aquesta és de més difícil gestió.

Quan creuava la plaça Ferran Casablancas, no eren encara 2/4 de nou, hi havia algunes persones, poques, amb gossos, a més de 10 metres entre elles, amb mascareta. Jo també. Segurament haurem contribuït amb un absurd paisatge urbà.

No discutiré que cal portar la mascareta al transport públic o a espais tancats per evitar les gotes, però ja sabem que no eviten els aerosols. Els aerosols viatgen a una distància relativament gran, més dels 2 m que ens demanen de distanciament. La distància fa que disminueixi la concentració vírica. Això és bo.

La conclusió és que als espais tancats només una bona ventilació redueix el risc. No he vist cap acció que impliqui una millor ventilació del transport públic. Una gestió adequada de l’aire faria els espais més segurs. A l’autobús no hi ha més proximitat interpersonal que als avions. Potser que els responsables s’ho plantegin. El virus el tindrem aquí per molts anys. A l’estiu ens afecta menys, no per menys virulent, si per la calor que asseca el seu mitjà de transport. En un ascensor tant serà estiu com hivern.

Vaig ara a les discoteques. Totes tancades. Aquests dies “hem gaudit” en un lloc tranquil on mai passa res destacable, de música de discoteca en una roureda a la matinada, tots desperts, i de baralles amb intervenció policial, això sí després de cridar-la telefònicament i trigar molt a venir.

No seré jo el que digui que les discoteques han d’estar obertes, però si es volen tenir tancades tenen dues opcions: 1) decretar el toc de queda i 2) tenir suficient policia per evitar el que està passant. Les multes no serveixen per a res si no hi ha ningú per imposar-les. Cada acció té un efecte secundari, provoca un dany colateral. Veig massa mesures que tenen més cost que benefici. Una opció més intel·ligent seria permetre discoteques a l’aire lliure i un exhaustiu control dels permisos d’apertura.

Semblaria adequat que quan es prohibeix una cosa contra natura s’adoptin les mesures alternatives.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació