He pogut llegir el resum d’un treball fet per ISGlobal (L’exposició nocturna a la llum blava s’associa amb més risc de càncer colorectal. La referència bibliogràfica és Association Between Outdoor Light-at-night Exposure and Colorectal Cancer in Spain).

Els autors també indiquen que els resultats són similars als que fan referència als càncers de pit i pròstata.

L’estudi es basa en l’anàlisi de l’impacte lumínic, llum blava, a Madrid i Barcelona.

És interessant recordar que la llum blava, la llum visible més propera en l’espectre de radiació a la llum ultraviolada, és beneficiosa durant el dia, ja que augmenten l’atenció, els temps de reacció i millora l’estat d’ànim.

Tanmateix, la llum blava és perjudicial durant la nit, la verda també però molt menys. Malauradament, totes les pantalles de tauletes i telèfons mòbils emeten radiació blava.

El nostre organisme es regeix pels ritmes circadiaris. La serotonina i la melatonina, especialment la darrera, estan relacionades amb aquests ritmes, que a vegades, simplificant, en diem de son – vigília. Quan marxa el sol se secreta melatonina i aquesta hormona ens modifica el metabolisme i prepara l’organisme per dormir. La llum suprimeix la secreció de melatonina i és la llum blava la que ho fa amb més eficàcia.

Està demostrat que alterar els ritmes circadiaris altera el metabolisme i pot tenir greus conseqüències sobre la salut. S’han establer correlacions amb l’obesitat, la diabetis, les malalties coronàries i el càncer.

Un objectiu hauria de ser suprimir tot tipus de llum mentre dormim i evitar, quan es fa fosc la llum blava. No és fàcil suprimit mòbils, tauletes i altres equips electrònics, però comprar-se unes ulleres que filtrin la llum blava no és car ni difícil. Qualsevol òptica té solucions.

És altament recomanable intentar evitar alteracions innecessàries dels ritmes circadiaris.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació