Enric I. Canela

Era el 12 d’abril que escrivia Elucubracions sobre la vitamina D i la COVID-19. Acabava aquell article dient:

Té sentit avui intentar defensar-se del virus amb vitamina D? Jo crec que no, anem una mica tard, però si crec que paga la pena preparar el futur. Seria bo disposar periòdicament de la informació del nostre estatus de vitamina D, amb la corresponent analítica, prendre suficient sol. No cal torrar-se. Una estoneta cada dia. I si cal, especialment a l’hivern, prendre aliments rics en vitamina D o algun suplement. Possiblement vagi bé en el futur.

Si no ajuda a no emmalaltir de COVID-19, segur que anirà bé per altres coses.”

Avui a Diario Médico he llegit l’article Calcifediol, metabolito de la vitamina D, muestra eficacia en Covid-19. El calcifediol es forma al fetge a partir de la vitamina D. El calcifediol viatja per la sang i al ronyó, quan ho requerim, es transforma en calcitriol, que és producte actiu. L’objectiu de la vitamina D és convertir-se en calcitriol quan el necessitem. El calcifediol és el producte que ens miren en les anàlisis clíniques. Es veu que administrar aquet metabòlit evita que la malaltia s’agreugi i no cal que els malalts vagin a la UCI.

Del mateix article he tret la informació per llegir The link between vitamin D deficiency and Covid-19 in a large population. Un article fet a Jerusalem. En aquest article s’estudia la correlació entre la vitamina D de ciutadans d’Israel de diferents llocs, centenars de milers de persones, i el contagi per SARS-CoV-2. Les conclusions van ser molt clares. Alt estatus de vitamina D, poc risc d’emmalaltir.

La meva opinió és que el contagi devia existir, però els contagiats devien ser asimptomàtics.

En tot cas, una confirmació més del que ja vèiem a l’abril. La desgràcia és que aquests brillants cervells que regeixen els nostres destins no van fer cas de les evidències científiques que alguns intentàvem assenyalar i no van recomanar a la gent que prengués la vitamina D3. Clar que els nostres governants no ens han recomanat beure lleixiu, com passa a EUA. Sempre hi ha qui està pitjor.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació